◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Jurnaliștii, intimidați de forțele de ordine la granița Poloniei cu Belarus

Mai mulți jurnaliști care lucrează în zona de frontieră cu Belarus raportează încercări ale autorităților poloneze de a-i intimida, relatează BalkanInsight.

Oameni în uniforma armatei poloneze au atacat trei fotojurnalişti care lucrau în Wiejka, un sat de lângă Michalowo, în regiunea Podlaskie, lângă graniţa cu Belarus, se arată într-un comunicat publicat de Clubul de presă polonez. Cei trei jurnalişti sunt Maciej Nabrdalik, un câştigător World Press Photo, ale cărui fotografii au apărut în The New York Times, Maciej Moskwa, de la colectivul de documentare Testigo, şi Martin Divisek, de la Agenţia European Pressphoto.

Cei trei au spus că incidentul a avut loc după ce au documentat prezența forțelor armate poloneze în jurul Wiejka și că au informat armata înainte de a face fotografii. Incidentul a avut loc în afara zonei de stare de urgenţă, care blochează accesul jurnaliştilor pe o porţiune de teren lăţime de trei kilometri de-a lungul graniţei cu Belarus.

Potrivit celor trei, după ce și-au terminat treaba și s-au întors în mașină pentru a pleca, oamenii în uniforma armatei poloneze – nu s-au identificat niciodată, în ciuda solicitărilor – le-au blocat calea și i-au târât afară din mașină. Jurnaliştii au spus că au fost încătuşaţi şi reţinuţi pentru o oră, până la venirea poliţiei. Între timp, bărbații în uniforme militare au percheziționat mașina, precum și cardurile de memorie ale camerei, în ciuda faptului că jurnaliștii au subliniat că acest lucru ar încălca dreptul la secretul profesional jurnalistic.

Fotografiile postate de Clubul de Presă polonez arată clar vânătăi la încheieturile jurnaliştilor, unde ar fi fost puse cătuşele.

Incidentul a avut loc după ce, în weekend, polițiștii polonezi și polițiștii de frontieră din zona de frontieră au intimidat echipa proprie a BalkanInsight. O echipă mixtă de poliție și polițiști de frontieră (pe baza uniformelor lor) a oprit mașina în care se aflau jurnaliștii, lângă un punct de control din Czeremcha, chiar în afara zonei de urgență. Ofițerii în uniformă au cerut numerele International Mobile Equipment Identity ale telefoanelor celor doi jurnaliști. Ei au adăugat că zona de urgență s-a extins și acolo unde se aflau jurnaliștii în acel moment, ceea ce este fals: mașina jurnaliștilor se afla în afara zonei de urgență, înainte de punctul de control de la Czeremcha. „Ne-au mințit și ne-au tratat ca pe niște criminali, în ciuda faptului că ne-am identificat în mod clar ca jurnalişti. Am simțit că dacă refuzăm, am putea fi reținuți până la 48 de ore. Acest tip de comportament înseamnă că drepturile sunt aruncate pe fereastră”, a spus jurnalistul olandezo-american Jaap Arriens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *