default-logo

„O recunoaştere a valorii informaţiei”. Google va plăti pentru conținut al AFP

Google şi Agence France-Presse (AFP) au convenit asupra unui acord pentru ca gigantul internetului să plătească agenţiei de presă internaţionale, cu sediul la Paris, pentru conţinut online, relatează agenţia DPA.

Preşedintele-director general al AFP, Fabrice Fries, a declarat că acordul este „o recunoaştere a valorii informaţiei”. „Acest acord cu Agence France-Presse demonstrează disponibilitatea noastră de a găsi un teren comun cu editorii şi agenţiile de presă în Franţa pe tema drepturilor conexe”, a declarat, la rândul său, directorul general al Google France, Sebastien Missoffe.

Acordul pe cinci ani este primul încheiat de o agenţie de presă în cadrul directivei europene privind aşa-numitele drepturi conexe cu editorii de presă din 2019, potrivit AFP.

Amendamentul UE a avut ca scop actualizarea legislaţiei învechite a drepturilor de autor a blocului pentru era digitală şi asigurarea că autorii primesc o mai bună remuneraţie pentru conţinutul publicat online.

Google a refuzat iniţial să plătească pentru conţinutul republicat, dar a suferit o înfrângere la Curtea de Apel din Paris. Gigantul american a anunțat recent că a început negocierile cu sute de editori de ştiri din ţări unde legea este acum în vigoare, inclusiv în Franţa, Ungaria, Danemarca şi Ţările de Jos.

Australia a adoptat de asemenea o lege ce impune Facebook şi Google să negocieze cu editorii pentru plata conţinutului de ştiri.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*