◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Asaltul asupra jurnalismului, asalt asupra democrației

Creșterea autoritarismului și a populismului a fost încurajată de platformele de socializare, care prezintă minciunile ca fapte, dezbină oamenii și cresc frica, furia și ura. Jurnalismul și ziarele au fost decimate de mutarea veniturilor din publicitate către companiile de social media, care abia acum încep să plătească jurnaliştii pentru munca lor. Multe ziare au dispărut, dar ziarele și știrile comunitare ajung la cititorii lor, proliferează și înfloresc.

În același timp, jurnaliștii sunt o specie pe cale de dispariție, vizată de lideri politici care nu doresc adevărul în relatare. 155 de jurnaliști au fost uciși între ianuarie 2021 și noiembrie 2022 la locul de muncă sau în țări sfâșiate de război.

Jurnalista filipineză Maria Ressa, dețonătoare a Premiului Nobel pentru Pace, avertizează despre platformele sociale și știrile false care înlătură jurnalismul și atacă democrația și adevărul.

Ea nu este străină de pericolul din țara ei de origine din partea dictatorilor precum Rodrigo Duterte și Ferdinand Marcos Jr. pentru că stă în picioare constant corupției politice și dezinformării online. Site-ul ei de știri, Rappler, se luptă cu tacticile de război informațional ale dictatorilor și rămâne sub amenințare constantă de hărțuire și arestare. Noua ei carte, „How to Stand up to a Dictator”, solicită de urgență vigilență și transparență într-o lume în care democrația este fragilă și în pericol pe toate fronturile.

Publicul s-a bazat pe jurnalişti pentru relatări veridice şi fapte şi informaţii verificabile, care au fost marginalizate de companiile tehnologice, manipulate de politicieni populişti. Ressa, citată de  saultstar.com, spune că „Big Tech au preluat și au abdicat responsabilitatea. Așa mor libertatea presei și democrația”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *