default-logo

Jurnaliștii, vizați de un nou spyware

Jurnalişti și politicieni sunt spionaţi cu un nou malware, Predator, care vizează nu doar iPhone-urile, ci şi smartphone-urile cu Android.

Cea mai nouă ameninţare pentru persoanele incomode regimurilor autoritare şi nu numai a fost dezvoltat în laboratoarele unei firme din Macedonia de Nord, numită Cytrox.

Predator a fost descoperit de Citizen Lab pe iPhone-ul lui Ayman Nour, un politician egiptean exilat în Turcia, cunoscut critic al preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi. Anterior, Nour fusese spionat şi cu Pegasus.

Spyware-ul este răspândit prin intermediul unei vaste reţele de false site-uri de ştiri. Ca şi în alte cazuri, atacatorii încearcă să-i păcălească pe cei care citesc publicaţii online critice la adresa unui anumit regim, atrăgându-i pe site-uri care copiază elementele şi conţinutul acestora.

Citizen Lab a notificat Meta, care spune că a blocat accesul din Facebook la aceste site-uri, după ce a derulat o investigaţie proprie.

Meta a blocat 1.500 de conturi de Facebook şi Instagram, asociate cu şapte dintre site-urile false, folosite pentru spionaj. Investigaţia companiei a descoperit şi notificat în jur de 50.000 de utilizatori, care erau vizaţi de campanii care îmbina spionajul cibernetic cu ingineria socială.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.