◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Părerea unui telespectator (ne)plictisit. Argentina-Franța, o finală de vis urât pentru Franța. 3-3 (4-2)

A fost a seară minunată, în care o echipă frumoasă, Argentina, ne-a arătat că are forța necesară de a cuceri cel de-al treilea titlu mondial după 26 de ani, o forță care vine din  plăcerea de a juca un fotbal total, din geniul unui fotbalist legendar, Maradona, plecat prematur dintre noi. 

Argentina a jucat calculat și cred că la mijlocul terenului s-a făcut diferența, printr-un travaliu consistent și prin magia lui Messi, tânărului Fernandez și lui Angel di Maria, (scos neispirat din echipă în minutul 75 de către antrenorul Scaloni, Di Maria, prin jocul său strălucitor, ținea apărarea franceză pe linia de 16 m, mereu în panică), astfel la pauză, Argentina intra oarecum liniștită la cabine, cu scorul de 2-0, prin golulurile lui Messi, din penalty, minutul 23, și Di Maria, minutul 36.

Franța, o altă echipă, poate la fel de frumoasă, dar care a dezamăgit printr-un joc la cutie, din amintiri, din conceptul greșit că este campioana mondială en titre, dar Griezmann, Giroud și Mbappe, cu toată tripla sa de istorie, n-au mai fost artizanii victoriilor recente. De astfel, în prima repriză n-a tras niciun șut pe poartă lui Martinez, n-au avut niciun corner, abia în munutul 80, din penalty transformat de Mbappe și-au adus aminte că sunt campioni mondiali și trebuie să confirme; a urmat încă un gol, minutul 81, marca Mbappe, pe fondul unei ușoare relaxări a apărării argentiniene, ceea ce dus meciul în prelungiri. 2-2.

Trezită la realitate, Franța încearcă prin schimbările operate să aducă un plus în atac,  dar prima repriză a prelungirilor se încheie 0-0. În a doua, argentinienii, mai activi reușesc să înscrie prin magicianul Messi,  minutul 108, și din nou Mbappe este îngerul salvator al ,,cocoșului galic” – transformă în stil de mare jucător un penalty și 3-3, min. 118. În minutele de prelungire a prelungirilor, ambele echipe au ratat ocazii monumentale, prin care puteau să devină campioane mondiale ale acestei ediții. Dar, pentru ca suspansul să fie și mai dramatic, s-a trecut la executarea loviturilor de departajare de la 11 metri. Francezii ratează două, argentinienii marchează toate cele patru și astfel visul lui Messi s-a împlinit, acela de deveni și campion mondial.

Și, ca să fiu obiectiv și sincer, cred că Franța nu merita să câștige Cupa Mondială, Argentina a jucat altceva, și-a dorit parcă mai mult, prin angajment și chiar mai multă fantezie. Desigur, în ambele echipe am văzut jucători care vor rămâne în istorie, care joacă la echipe de prestigiu din Europa și nu numai.

În concluzie, putem spune că am fost ,,spectatorii” unui turneu final organizat impecabil, fără petarde și fumigene, fără mari greșeli de arbitraj, poate doar neiinspirata delegare a arbitrului qatarez la meciul din semifinală Maroc-Croația, scor 2-1 pentru Croația, reprezentanta unei țări europene recent intrate în Shengen și Maroc, o echipă de luptă, cu mulți fotbaliști cu față europeană.

Am asistat la una dintre cele mai dramatice finale, după cele din 1966, Anglia-Germania de Vest, 4-2 d.p., 1970, Brazilia-Italia 4-1, 1986, Argentina-Germania de Vest 3-2, 1994, Brazilia-Italia, 0-0 (3-3 d.p), 2018, Franța-Croația 4-2.

Pentru istoria noastră sentimentală de iubitori ai fotbalui, să reținem protagoniștii acestei finale de vis.

 

P.S. Un gând de aducere aminte pentru fotbalistul legendar Sinișa Mihailovici, care,  după o îndelungată suferință, a pierdut „meciul vieții” și a aplecat la ceruri, la doar 53 de ani. DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!

 

Dumitru BUȚOI/ UZPR Timiș

Foto: gsp.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *