◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Cronica Timpului, o publicație cu ținută, la a patra primăvară

Cronica Timpului a ajuns la nr. 38. Se bucură de o bună primire din partea cititorilor, care găsesc în cuprinsul revistei articole din ce în ce mai interesante, bine documentate și din domenii diferite.
Vă prezentăm câteva titluri care au primit aprecieri din partea cititorilor: Eminescu, contemporanul nostru – autor apreciatul eminescolog și ziarist prof.univ.dr. Ion Haineș care, prin evocarea prezentată, ne determină să-l simțim pe Eminescu lângă noi, observator și comentator al timpului nostru.

Constantin Brâncuși-Hobițeanul universal – autor prof.univ.dr. Moise Bojincă, președintele Fundației „Casa Brâncuși-Hobița”. Prin opera sa Brâncuși a exprimat esența lucrurilor, a unit sensibilul cu spiritualul contribuind la înnoirea limbajului și viziunii plastice în cultura contemporană. Opera sa își are obârșia în rădăcinile satului, în tradițiile, miturile și magia artei populare românești.

Românii – un film al neamului românesc. La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, apreciatul regizor și scenarist Cristian Comeagă ne propune realizarea unui documentar artistic care va relata adevărul istoric de la începuturile știute până la Marea Unire din decembrie 1918. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România sprijină realizarea acestui proiect omagial, unic în viața culturală actuală românescă, ce se adresează tuturor: copii, adolescenți și tineri adulți, segmente cărora li se oferă prea puțin șansa de a studia și de a cunoaște istoria și care au tendința de a dezvolta o reticență în acest sens. Filmările vor fi realizate în cele mai frumoase și bogate locuri, conturând, astfel, tabloul minunatei Românii, ocazie de a restabili adevărul istoric, în bună parte ocultat și mistificat, din motive și pe căi diferite, atât înainte cât și după 1989.

„Icoane din trecut şi de azi”, redate eseistic de Mihail Diaconescu – o antologie de eseuri despre unele dintre marile personalităţi care s-au impus în istoria românilor şi a lumii. Multe dintre aceste informaţii, inedite pentru publicul larg, impun această carte drept o lectură obligatorie în programa şcolară a învăţământului preuniversitar – ne spune autorul articolului, domnul Adrian Popa.

Scriitorul francez Arthur Baligot de Beyne, susținător al cauzei Unirii Principatelor – autor Mihail Țăpârlea, vicepreședinte al Asociației Europene „Dimitrie Cantemir”. Un excelent articol bazat pe o documentație detaliată, descoperind fapte inedite din istoria acelor vremuri. Diplomatul și ziaristul Arthur Baligot a fost cancelar la Ambasada Franței din Constantinopol și un prieten devotat al familiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A susținut, cu înflăcărare, cauza românească în Revoluția de la 1848, mai precis, a susținut Unirea Principatelor.

Cuvinte de înțelepciune între preotul Gheorghe Neagoe și maestrul Dan Puric – articol realizat după înregistrarea video a evenimentului ce a avut loc în Biserica „Miron Patriarhul”. Dan Puric a vorbit auditoriului despre jertfa Unirii și despre lupta poporului nostru greu încercat. „Închei prin a vă spune că Unirea este acuta noastră cea mai înaltă, este strigătul Mântuirii noastre către Dumnezeu, este întoarcerea la matcă a poporului nostru; când îl scoți pe român din matca lui, îl scoți din brațele lui Hristos”, a spus maestrul.

Conf.univ.dr. Gabriel I. Năstase continuă seria prezentării personalităților marcante din viața culturală și științifică românească cu: Dumitru I. Bagdasar-medic neurochirurg și profesor care a pus bazele practicii neurochirurgicale în România; Ion Șt. Basgan-inventatorul forajului cu aplicarea sonicității, descoperitorul efectului ce-i poartă numeme și Victor Babeș-medic bacteriolog și anatomopatolog, unul dintre fondatorii microbiologiei moderne.

Sonete – Nicolae Cabel – un poet pentru care poezia este un joc al cuvintelor creatoare de viață în viață, un clarvăzător a cărui poezie tinde să descopere toate tainele.

China medicală – la fața locului. „În China, calitatea medicilor este remarcabilă”, subliniază conf.dr. Corneliu Zeana. „Medicii nu au salarii extravagante, duc o viață absolut decentă, cu remunerații considerate bune și nu manifestă acea goană după bani care deteriorează moral și depreciază calitativ actul medical. Nu se acceptă nicio plată ilegală, echivalentă cu mituirea. China pune un accent deosebit pe prevenție și pe identificarea primelor semne de suferință, depistarea timpurie a îmbolnăvirilor asigurând succesul terapiei, dar și reducerea costurilor. Examinarea periodică a vârstnicilor, îndeosebi a celor singuri, asigură acest deziderat. Medicul este depreciat pentru cazurile tardiv depistate”.

Un alt articol foarte interesant este Deplasarea spre incompetență. Noi forme, al domnului profesor Nicolae Vasile care consideră că: „România încă nu a depășit anumite apucături anarhice apărute în vidul de putere de după evenimentele din 1989 și altele de civilizație, moștenite de dinainte. Dacă înainte de revoluție putem spune ca individul era strivit de puterea discreționară a statului, acum am trecut în extrema cealaltă, interesele individuale conduc la slăbirea vizibilă a instituțiilor, ceea ce nu este deloc bine, creează o impresie de țară neguvernată”.

Cu ocazia Sfintelor Sărbători, colectivul redacțional al Cronicii Timpului urează tuturor cititorilor și colaboratorilor Paște Fericit!

Mihaela Rusu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *