◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

TURISM ŞI RELAXARE în Kazakhstan

            Un stat mare cum este Kazakhstanul, de fapt al 9-lea în lume ca suprafaţă, are fără doar şi poate nenumărate locuri turistice de atracţie, care merită descoperite şi admirate. Multe din aceste locuri aparţin frumuseţilor naturale, ale florei, faunei şi geografiei spaţiale, în care geniul uman a intervent şi le-a modelat pentru propria naţiune, devenind locuri de interes mondial.

            Pe o suprafaţă  atât de mare – 2.724.900 km2 ! –  ca să vezi tot ce este de văzut presupune să parcurgi zeci de mii de kilometri, să ai timp considerabil la dispoziţie şi mai ales o constituţie fizică rezistentă ca să faci faţă acestei încercări de forţă. Dintr-un capăt în altul, Kazakhstanul are nenumărate locuri de atracţie turistică, multe dintre ele devenite patrimoniu mondial, protejate de UNESCO. Astfel de locuri sunt atât de numeroase încât să scrii despre fiecare în parte presupune timp şi zeci de pagini, motiv pentru care nu am să prezint decât succint aceste obiective, oprindu-mă cu precădere la cele mai importante şi mai căutate, locuri unde, după ce ajungi, îţi promiţi că te vei întoarce cu siguranţă măcar încă o dată. Personal am trăit această experienţă când, după prima vizită, mi-am dorit (dorinţă deja împlinită), să revin de mai multe ori în această minunată ţară şi, credeţi-mă că, exceptând Antarctica, am avut şansa să văd toate continentele lumii atât ca turist, dar şi în calitate de fost comandant de cursă lungă pe diverse tipuri de navă din flota românească şi cea internaţională.

            Oraşe şi monumente de vizitat:

  1. Astana – devenită Nur-Sultan, al doilea mare oraş al Kazakhstanului, capitala ţării din 1998.
  2. Atyran – capitala petrolieră a Kazakhstanului, cu cele mai multe rafinării.
  3. Almaty – fosta capitală şi cel mai mare oraş.
  4. Aktobe – oraş industrial.
  5. Pavlodor – oraş vechi, fondat în 1720, unde se află o moschee impresionantă.
  6. Shymken – veche piaţă în apropiere de Tashkent.
  7. Turkestan – oraş vechi, cu o cultură persană şi nomadă.
  8. Cosmodromul de la Baikonour.

Spaţii şi zone naturale:

  1. Lanţul muntos Tian Shan, cu vârful Khan Tengri.
  2. Lanţul muntos Zailiyskiy Alatan.
  3. Lacul Balkhach.
  4. Canionul Sharyn.
  5. Parcul Naţional Karkaraly.
  6. Rezervaţia naturală Kyzylarai
  7. Valea Turyen
  8. Lacurile Kolsai

Până nu demult, Kazakhstanul a fost o bijuterie secretă, necunoscută de majoritatea lumii, pentru că a făcut parte de Uniunea Statelor Sovietice. Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, a cunoscut o creştere semnificativă, chiar puternică aş putea spune, în dezvoltarea turistică, promovând, în cadrul numeroaselor expoziţii naţionale şi internaţionale cunoaşterea destinaţiilor sale turistice, precum şi bogata cultură şi vechea sa istorie.

            Iată principalele monumente şi locuri ce pot fi vizitate:

  1. Bayterek
  2. Medeo
  3. Big Almaty lake
  4. Shymbulak
  5. Altyn-Emel
  6. Lake Kaindy
  7. Piramida Păcii
  8. Kok Tobe
  9. Kan Shatyr
  10. Ascension Catedral – Almaty
  11. Kolsoi Lake
  12. Charin Naţional Park
  13. Central State Museum
  14. Mausoleum of Khoja Ahmed Yasa
  15. Tomgaly
  16. Lake Issyk
  17. Ustyurt Plateau
  18. Aksu-Zhabayly Nature
  19. Ile Alatan National Park
  20. Cosmodromul Baikonur
  21. Nur-Astana Mosque
  22. National Museum of the Kazakhstan Republic
  23. Lake Burabay
  24. Kazakh Museum of Folk Musical

Republica Kazakhstan este faimoasă prin monumentele medievale Aisha-Bibi, Karakhan şi Babadzha-Khatun în Ta razan, ansamblurile arhitectonice Khodja Akhmet Yasani din Turkestan şi mormintele scite din Semirechye.

În regiunea de vest turiştii se pot bucura de un teren deosebit de vânătoare, pescuit şi sporturi de apă. Numeroase rezervaţii naturale şi monumente împânzesc regiunea, precum Moonyshlak sau Ustyuert.

Partea de nord a Khazakhstanului este regiunea preferată de ciclişti, amatori de offroad şi de cei care se bucură de navigarea pe apă folosind o gamă pestriţă de ambarcaţiuni. Există rezervaţii naturale precum Kurgalchtino şi Naurzum, cu staţiuni turistice la Kikshetan, Bayan-aul sau Mugaldy.

Partea centrală a ţării cuprinde unul din cele mai mari lacuri ale lumii, Balhas, înconjurat de adevărate oaze de păduri şi de munţi. În plus, în cadrul portului pot fi descoperite o serie de situri arheologice sau relicve etnografice.

Partea de est a ţării este dominată de Munţii Altai şi colinele lor împădurite, precum şi de râul Irtis, sau lacuri precum Zaisan, Makakol, Alakol ori Sanskan.

Regiunea Semipalatinsk este bogată în floră şi faună, cunoscută ca fiind locul de naştere al marelui poet şi scriitor kazakh – Abai KUNANBAEV, autorul celor mai multe traduceri de opere din limba rusă şi alte limbi internaţionale.

Nu trebuie să pleci din Kazakhstan fără să vezi Parcul Naţional Burabayul, considerat „Elveţia” Kazakhstanului, o destinaţie turistică ce oferă mai mult decât decoruri spectaculoase, aproape fantastice, dar dispune şi de ape minerale şi băi de noroi renumite în întreaga lume. Are 14 lacuri adânci şi multe altele de adâncimi mai mici, cu un număr mare de specii de animale şi o floră deosebită. Una din formaţiunile muntoase remarcabile este o insulă în forma unui sfinx, răsărită din apele lacului Burabayul.

Shymbulak, cunoscut şi ca Chinbulak, este o staţiune de schi lângă Almaty. Este cea mai mare staţiune de schi din Asia Centrală. Oraşul este situat în partea superioară a văii Medeu, în zona montană Zaülisky Alatau, la o altitudine de 2.200 m. deasupra nivelului mării, la aproximativ 25 km. de sudul oraşul Almaty de Medeodrum. Este popular pentru climatul său blând, cu un număr mare de zile însorite, dar şi prin cantităţile mari de zăpadă care dăinuie din noiembrie până în luna mai.

Shymbulak a fost descoperit de schiorii amatori în anul 1940, apoi a devenit primul traseu descendent în URSS. În 1954 a fost construită o cabină de schi ce urcă până la altitudinea de 1.500 metri. Începând cu anul 1961, Shymbulak a găzduit câteva campionate ale URSS şi concursuri de premiere Silver Edelweiss. În 1983 a devenit centrul de antrenament pentru schiorii olimpici ai fostei uniuni sovietice. Tot aici s-a iniţiat şi concursul anual „Artyemenko” , încdepând cu anul 2011.

Oraşul Almaty a găzduit jocurle asiatice de iarnă în acest an, candidând pentru organizarea jocurilor olimpice de iarnă din 2022.

Vremea aici variază de la +200 C vara, până la -70 C în timpul iernii, iar baza de zăpadă este de 1,5 – 1,8 m. Zonele de schi se întind pe o înălţime de 920 m. şi aproximativ 12 km.de pârtii. Există trei ascensoare de schi la staţiunea cu cel mai înalt nivel, la 3.200 m. deasupra nivelului mării. Există, de asemenea, un hotel situat în staţiune, unde personal am fost cazat şi unde am petrecut clipe de neuitat, într-un climat blând, cu zile însorite şi o ninsoare sub razele soarelui. Shymbulak este de fapt un complex sportiv, unde sunt unite la un loc o şcoală de schi şi snowboard, spaţii de închiriat schiuri, snowboarduri şi şezlonguri, un Snow-Park şi, desigur, hotelul de 4 stele cu acelaşi nume ca al staţiunii.

Provincia Almaty, situată în sud-vestul ţării, este centrul cultural şi spiritual al ţării, iar oraşul Almaty, cel mai mare din ţară, fosta capitală, este cea mai populară destinaţie turistică a Kazakhstanului, mai ales pentru turiştii interesaţi de itinerarii şi drumeţii în Munţii Tian Shan.

Almaty este un oraş cu arhitectură modernă, străzi largi, fântâni arteziene, parcuri, scuaruri şi privelişti încântătoare ale munţilor.

Atracţiile oraşului includ Parcul Panfilov, dominat de una din cele mai înalte clădiri de lemn din lume, Catedrala Zenkov – care a servit în timpul regimului comunist sovietic ca sală de concerte şi expoziţii, Piaţa Nouă, Obeliscul Independenţei, Muzeul Instrumentelor Naţionale Kazakhe, Muzeul de Artă şi Băile Arasan.

Deşertul kazakh acoperă mare parte din zona sudică a ţării şi cuprinde provinciile Kyzylorda şi Zhambyl.

În afară de aspectul natural deosebit, atrag atenţia turiştilor numeroase monumente istorice.

Un alt  punct important pe harta turistică kazakhă îl reprezintă Munţii Altai, care se regăsesc în partea de vest a Kazakhstanului. Odată ajunşi aici, veţi fi cuceriţi atât de perisajul alpin special, cât şi de lacurile cristaline care domină zona.

Tot în partea vestică a ţării se  găseşte Bazinul Mării Caspice, cu cele mai importante porturi, dar şi vechi staţiuni turistice.

Ţinutul muntos din zona centrală a ţării este cu adevărat impresionant!

Astana, azi Nur-Sultan, capitala ţării, este o destinaţie care merită cu adevărat vizitată şi admirată. Este un oraş construit pentru viitor, unde se pot vizita nenumărate obiective şi monumente. Obiectivul principal al capitalei este Muzeul Preşedintelui. A fost construit ca o iurtă tradiţională, acoperită cu o cupolă similară moscheelor. În incinta muzeului se regăsesc o serie de expoziţii care ilustrează aspecte din istoria ţării. Parterul dispune de elemente tradiţionale kazakhe, precum covoare, haine lucrate manua, iurte mici colorate. O parte a muzeului este destinară expunerii cadourilor primite de fostul preşedinte al ţării, liderul naţiunii – Nursultan Nazarbayev, de la oficialităţile străine.

Monumentul Kazah Eli, înalt de 91 m., simbolizează anul 1991, anul independenţei ţării.

Turnul Baiterek, un turn de 97 m., are în vârf o mare sferă aurită, care reprezintă un vechi simbol al folclorului, „oul de aurdepus de o pasăre măiastră în copacul sacru al vieţii! Turnul găzduieşte restaurante, un acvariu şi o galerie de artă.

Una din cele mai mari regiuni a ţării, Turkestan, din zona deşertică, este destinaţia unde poţi admira cel mai interesant şi impresionant monument istoric al Kazakhstanului, construit în secolul XIV, Mausoleul Timur, iar la Avsu Zhobayly se află cea mai mare rezervaţie naturală a ţării, cu peste 1.300 de specii de plante şi  51 de diverse mamifere.

Oraşul Baikonur, cunoscut în întreaga lume datorită cosmodromului pe care îl găzduieşte, merită şi el vizitat.

În centrul Kazakhstanului se află  unul din cele mai mari lacuri din lume, pe jumătate salin şi pe jumătate cu apă dulce, Lacul Balkhash.

*

Toate aceste minunăţii, credeţi-mă, merită să fie văzute în această viaţă, aşa că nu-mi rămâne decât să vă urez un binecuvântat concediu!

 

                                                                    Prof.uiv.dr. Florentin SCALEŢCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *