◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Gabriela Szabo premiată în Italia

Corespondență de la ROMA    

Avem românii apreciați în lume si cu asta ne mândrim, desigur. Așa sunt sportivii români, care ne fac adesea sa tremuram de emoție la competițiile internaționale și care sunt adevărați ambasadori ai României în lume. În Italia de exemplu, sportivii români sunt premiați si urmariti cu mult interes. Dupa Elisabeta Lipa în 2012, anul acesta a fost premiată campioana mondiala Gabriela Szabo la Castiglion Fiorentino, în regiunea Toscana, în cadrul Premiilor Internaționale „Fair Play Menarini”, ediția cu numărul 23.

 

Reporter: Ce reprezintă pentru Gabriela Szabo acest premiu?

Gabriela Szabo: În primul rând, trebuie să vă spun că sunt extrem de onorată că am fost votată de cele mai importante ziare de sport din lume, că am fost votată de cele mai importante instituții sportive din lume ca model de viață și fair play. Asta nu poate decât să mă onoreze, să mă responsabilizeze, sa rămân aceeași și tot ce am câștigat în sport și mai ales după ce m-am retras din activitatea sportivă să pot să traduc mai departe în cuvinte frumoase și în fapte pentru tânara generație, care, din punctul meu de vedere, ei au nevoie de exemple, de modele de viata, de modele de succes pâna la urmă. Cariera mea sportivă, este adevărat, este una de succes, este mult invidiată de alții, dorița de cei care vin astăzi pentru prima dată pe un stadion de atletism si mai ales sunt multe lucruri bune sau mai puțin bune, să zicem așa, pe care le-am făăcut după ce m-am retras din activitatea sportiva.

Reporter: Ești un ambasador al românilor din Italia în aceste zile, în care esti prezentă în regiunea Toscana. Am vazut foarte multi români care vor sa se fotografieze cu tine.

Gabriela Szabo: Sunt foarte onorată. Vă spun sincer, când văd românașii noștri care muncesc aici în Italia, vin cu atâta bucurie să mă cunoască, vin alături de copiii lor, care unii dintre ei chiar fac sport. Copiii nostri români nascuti aici în Italia deja sunt angrenati în fenomenul sportiv, unii dintre ei deja sunt la loturile nationale pentru tarile adoptive. Pe mine asta ma întristeza într-un fel, dar în aceeasi masura ma si bucura, pentru ca ati vazut si generatia de fotbalisti de acum de la Europene Under-21, care au fost crescuti într-un alt format, sa zicem, într-un alt sistem, cât de ambitiosi sunt, ce atitudine frumoasa au acolo pe stadion. Asta mi-ar place sa vad si la sportivii români astazi, ca atitudinea face diferenta întotdeauna, si ca daca vrei sa fii campion, în primul rând trebuie sa umblam la mentalitate si la atitudine, pentru ca se poate, nimic nu este imposibil daca îti doresti sa fii cel mai bun din lume si daca vrei sa câstigi cât mai multe medalii. Istoria va consemna întotdeauna doar locul I. Imnul României sau Imnul National cânta doar pentru locul I.

 

Reporter: În Italia, dar si în alte tari exista foarte multi copiii români nascuti în strainatate care reprezinta tara de adoptie în România. Ce i-ai sfatui pe acesti copii, acesti mici sportivi?

 

Gabriela Szabo: Pentru mine, ca om de sport, care sunt implicata în fenomenul sportiv, mai ales pe partea administrativa în România ma întristeaza, si o spun cu toata sinceritatea. Ma întristeaza ca acesti copii sunt selectionati în loturile nationale, în tarile lor de adoptie. Dar în aceeasi masura vreau sa vedem ce putem face noi pentru sportivi din România, cum putem sa îi motivam, sa fie la fel de ambitiosi, sa fie pregatiti din toate punctele de vedere, sa lupte de la egal la egal cu marile puteri ale lumii sau cu sportivii care s-au nascut si au crescut si s-au antrenat în tarile cu un potential economic mult mai mare decât acel al României. Sportul este o investitie, asa ca eu nu vreau sa judec pe nimeni de ce au plecat dintr-un loc în altul. Ceea ce-i încurajez este sa nu uite limba, sa nu uite locurile de unde provin parintii lor si poate ca la un moment dat ei vor veni înapoi acasă alaturi pe noi si chiar îi încurajez sa vina înapoi acasă.

 

Reporter: Ce am putea învăță noi în România de la italieni în domeniul sportului?

Gabriela Szabo: Cred că și italienii au multe de învățat de la noi, dar și noi de la italieni. Sportul cred că e singurul domeniu din lume care are un limbaj universal și că vorbim aceeași limbă, și că ne înțelegem din toate punctele de vedere nu numai al fair play-ului sau al performanței, adică vorbim aceeași limbă și că sportul unește oameni și că poate să vorbească într-un limbaj cum nici un guvern din lumea asta nu poate să o facă și cred că am spus totul. Ați văzut cât de impresionați sunt toți oamenii, începând de la directori de școală, oficialitățile pubice dintr-un oraș să ne vadă, să ne aibă alături și să schimbăm idei, păreri, opinii și de ce nu chiar să le implementăm. Ceea ce îmi place foarte mult în zona vestică este că aici comunitatea se implică foarte mult în viața unui club, în viața unei instituții, nu așteaptă doar să primească, ci chiar se implică prin muncă de voluntariat, donații și mult mai multe alte acțiuni. Asta aș vrea să văd și în România: că societatea civilă și nu numai să se implice mult mai mult, comunitatea să se implice mult mai mult ca să ne dezvoltăm, că orice opinie, orice părere pro sau contra ne ajută să ne dezvoltăm și eu sincer țin cont și de părerile negative și de părerile pro pentru că asta ne duce spre succes din punctul meu de vedere, exact ca și în sport: niciodată să nu suferi la eșec, niciodată să nu te bucuri la succes, întotdeauna trebuie să fii focusat că vine urmărorul pas și că trebuie să fim la fel de buni, indiferent că am eșuat sau nu am eșuat, că am câștigat sau nu am câștigat. Iar lucrurile acestea sunt lecții de viață pe care eu le am câștigat în sport, de asta eu niciodată nu am suferit la eșesc și niciodată nu m-am bucurat la succes, pentru că în momentul în care ai succes toată lumea așteaptă să repeți acel succes; s-ar putea să nu îl mai repeți niciodată, dar trebuie să încerci si să nu te dai bătut niciodată. În mometul în care eșuezi în ceva, trebuie să te ridici imediat și să mergi mai departe că lumea nu are timp să stea, adică lucrurile nu trebuie să stea pe loc, trebuie să fie o învățătură de minte și să înveți din acel moment neplăcut și să poți să aduci alte lucruri care să te ajute să te ridici și să mergi mai departe spre succes.       

 

      Elena Postelnicu, Radio România Actualități

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *