default-logo

La ceas de bilanț după 32 de ani de activitate

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița a organizat în data de 10 iulie 2019 la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” adunarea de bilanț a celui de-al 32-lea an de activitate.

Președintele asociației Erwin Josef Țigla a prezentat împreună cu locțiitorul său, dr. ing. Christian Paul Chioncel bilanțul acesteia pe perioada 11 iulie 2018 – 10 iulie 2019, perioadă în care au fost organizate sau co-organizate 336 de manifestări. Din rândul acestora se remarcă cele din cadrul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan” (în octombrie 2018, cea de-a 28-a ediție), „Zilele Literaturii Germane la Reșița” (în aprilie 2019, cea de-a 29-a ediție), a 24-a ediție a „Paradei Portului Popular German la Reșița” precum și concursul cu caracter internațional „Copiii desenează ținutul natal” (cea de-a 14-a ediție). În cele 336 de manifestări sunt cuprinse și cele 37 cu caracter religios precum și 85 de expoziții diferite.

Din 19 noiembrie 1987, de când asociația funcționează, au fost organizate sau co-organizate până în prezent în total 4.994 de manifestări.

În acest an de activitate, asociația a editat un număr de 6 titluri de carte, un CD-ROM, 24 de plicuri filatelice ocazionale și a realizat 33 de ștampile poștale ocazionale, dedicate diferitelor evenimente deosebite.

Revista lunară „Echo der Vortragsreihe“ („Ecoul Asociației“) apare neîntrerupt începând cu 1 februarie 1990. De asemenea au apărut până în prezent ediții speciale dedicate diferitelor evenimente deosebite ale etniei germane din Banatul Montan. Buletinul informativ „Info“ a apărut în decembrie 2018 și în aprilie 2019, numărul total de apariții ale acestuia fiind de 19.

După prezentarea bilanțului a urmat un program cultural-artistic cu formația de dansuri populare germane „Enzian” copii, tineri și adulți (coordonatori: Marianne și Nelu Florea), cu George Gassenheimer, Vincenzo Cerra și Janny Zelko din cadrul formației muzicale „Banater Bergland”, cu grupul „Intermezzo” (Marianne Chirilovici, pr. János Varga, Corina și Harald Bouda, Patrick Paulescu), cu solo Elena Cozâltea,  Adrian Constantin, Angela Kovacs și Juliu Fazakas, precum și cu corul „Franz Stürmer” (dirijor: Elena Cozâltea), toate / toți din Reșița. De asemenea au fost expuse desene și sculpturi realizate de către cele două cercuri: de pictură, condus de Doina și Gustav Hlinka („Deutsche Kunst Reschitza”), respectiv de sculptură, condus de George Molin („Jakob Neubauer”), ambele funcționând în cadrul organizației germane din Reșița.

Erwin Josef Țigla / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.