ZIUA INSPECTORULUI DE MUNCĂ

            Prin legea 337/2018 s-a instituit data de 11 iulie ca „Ziua Inspecţiei Muncii”.

            Amănunte în acest sens am cerut de la Sorin Gabriel Istrate, Consilier CRP, Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.

            – Ziua inspectorului de muncă este o zi care se sărbătoreşte pentru prima dată în Romania, stat care se raliază astfel altor state europene în care-şi desfăşoară activitatea organisme similare.

            Actul normativ care confirmă această zi stabileşte cu claritate statutul inspectorului de muncă precum şi rolul acestuia în cadrul organismelor de îndrumare şi control.

            Astfel, inspectorul de muncă exercită prerogativele funcţiei urmărind asigurarea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, al securităţii şi sănătăţii în muncă şi al supravegherii pieţei prin luarea măsurilor prevăzute de lege, în principal pentru combaterea muncii nedeclarate, prevenirea accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, restricţionarea comercializării produselor neconforme, precum şi pentru prevenirea şi combaterea discriminării pe piaţa muncii.

            Activitatea desfăşurată de la înfiinţarea Inspecţiei Muncii în noiembrie 1999 şi până în prezent a condus la depistarea a numeroase cazuri de muncă nedeclarată precum şi la prevenirea unor evenimente ce puteau degenera în accidente deosebit de grave ce se puteau solda cu urmări nedorite de genul avariilor, accidentelor de muncă sau a accidentelor colective de muncă.

            Rugăm totodată ca agenţii economici, precum şi angajaţii să acorde tot sprijinul inspectorilor de muncă în activităţile de prevenţie şi control pe care le desfăşoară, ziua şi noaptea, în zilele de repaus sau de sărbători legale.

            Urăm pe această cale un sincer „La mulţi ani!” tuturor inspectorilor de muncă precum şi personalului adiacent care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Inspecţiei Muncii!

Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.