◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Câștigătorii Festivalului Internațional de Film Buzău – BUZZla cea de-a patra ediție

S-a încheiat cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Buzău –BUZZ, care a avut loc între 7 şi 13 iulie.

Timp de o săptămână, mii de buzoieni au participat la cea de-a patra ediție a festivalului devenit deja tradiție – BUZZ, Festivalul Internațional de Film Buzău.

28 de filme din 16 țări europene au concurat pentru trofeele BUZZ în 2019, iar proiectele câștigătoare au fost alese de juriile internaționale, din care au făcut parte: Irina Margareta Nistor, actrița Georgia Tsangaraki, Massimiliano Nardulli (lungmetraj), actrița Diana Cavallioti, regizorul Doru Nițescu și Vasiliki Maltasoglou (scurtmetraj și film studențesc) și regizorul Marius Șopterean, producătorul George Kalomenopoulos și profesorul buzoian Dan Solcan (documentar).

Competiția de lung  metraj a fost câștigată de filmul rusesc „Ambivalență” / „Ambivalence”, în regia lui Anton Bilzho, juriul motivându-și alegerea astfel: „pentru ambiguitatea rafinată, pentru jocul actorilor, unul extrem de nuanțat și pentru ingeniozitatea scenariului, care are multe referiri de cinefili pasionați,  de la clasici la moderni! De la Absolventul la Shutter Island!”.

Juriul de lungmetraj a acordat și o mențiune specială, filmului românesc „Să nu ucizi”, regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, care are un subiect greu și care a atras publicul buzoian

La categoria documentar, juriul a ales în unanimitate drept câștigător filmul polonez „Primăvara Dragonilor” / „The Dragon Spring”, realizat de Jarosław Wszędybył. Alegerea juriului a fost motivată de: „povestea deosebită, structura narativă cinematografică, abordarea vizuală și imaginea excelent realizată și co-existența echilibrată a tuturor valorilor necesare unui film documentar”.

La scurtmetraj, trofeul Short BUZZ a fost adjudecat de „Havana, Cuba”, în regia lui Andrei Huțuleac, un film, au declarat jurații „Amuzant. Profund. Strălucitor”. Același juriu a declarat câștigător și filmul studențesc „Calendar” (Rusia), în regia lui Igor Poplauhin, care „Prin îndrăzneala dramaturgică și stilistică de a dezbate o temă stranie și puternică, deschizând, în același timp, o fereastră spre reflexie, depășește statutul de film studențesc”.

Spectatorii au mai putut viziona, în afara filmelor din competiție, proiecții speciale ale producțiilor: „Moromeții” și „Moromeții 2”, regizate de Stere Gulea, cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu, „Parking”, comedia „Pup-o, mă”, în regia Cameliei Popa, episodul pilot al serialului „Anii de sâmbătă seara”, scris de Nae Caranfil și regizat de Dragoș Buliga, dar și patru filme franțuzești (o mini-retrospectivă Louis Garrel), în cadrul secțiunii Focus Franța.

Festivalul Internațional de Film Buzău – BUZZ își propune să promoveze producții de calitate din țările europene și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact direct cu cinematografia europeană.

CulturALL este o asociație dedicată promovării culturii românești și europene, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relațiile culturale între România și țările din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *