default-logo

Sărbătoarea de Sf. Ilie la Muzeul Satului Dimitrie Gusti

Dr. Rusalin Ișfănoni, etnologul ca ghid

   Anul acesta mi-am petrecut ziua de Sf. Ilie la Muzeul Satului DIMITRIE GUSTI, în compania unui ghid extraordinar: Dr. Etnolog Rusalin Ișfănoni, care  ne-a plimbat câteva ore prin „arheologia temporală și spațială” a transhumanței românești, vizita încheiendu-se în sala de proiecție, unde am urmărit secvențe dintr-un film ce a surprins viața ciobanilor din România și obiceiurile acestora. Am beneficiat de o paletă largă de explicații pertinente și am trăit – sub soarele de iulie – o experiență unică, presărată cu relatări legate de întâmplările prin care au trecut ciobanii și oile lor. Uneori Dr. Rusalin Ișfănonia “dezlegat” pentru noi “rădăcini de legendă”, precum contextul apariției „Mioriței” sau „metodologia obținerii aurului” ori “procesul de fabricare” pentru  brânza de oi.

    Am fost însoțit de câțiva distinși prieteni cu care, la final, am sărbătorit în contextul zilei de Sf. Ilie, gustând faimoasa brânză de oaie cu ceapă, ospitalitatea românească fiind – datorită domnului Dr. Rusalin Ișfănoni – nu doar “o abordare teoretică”.

   În drumul spre casă norii se adunaseră deja și tradiția tunetelor de Sf. Ilie s-a confirmat încă o dată, dar noi duceam în suflet soarele și “poveștile adevărate“ aflate  pe tărâmul mirific al Muzeului Satului Dimitrie Gusti.

                                                                                  Ioan Iacob

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.