◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ADRIAN PĂUNESCU / Craiova – Bârca – Craiova. 19-21 iulie 2019

Adrian Păunescu, pentru a șaptea oară „redivivus”

Și în această vară, când ADRIAN PĂUNESCU aniversează 76 de ani – folosim timpul prezent pentru că avem convingerea că stâlpii unei națiuni rămân mereu vii înlăuntrul conștiinței și sufletului acelora cărora li s-au zidit –, vreme de trei zile, în Cetatea Băniei și pe meleagurile copilăriei sale, în comuna doljană Bârca, s-a desfășurat ediția a șaptea a Festivalului Internațional Adrian Păunescu… Așadar, la Craiova, începând cu 19 iulie, omagii literare, evocări, concursuri de muzică folk, de poezie, un excepțional spectacol al Cenaclului „Totuși iubirea” –  trei  zile de omagiere a poetului, a omului, a celui care arde ca o torță pentru neamul său…

ADRIAN PĂUNESCU a fost un excepțional poet, dar a fost mult mai mult decât atât. Pentru că dincolo de poet, a fost ziaristul Adrian Păunescu, al cărui scris era înainte de toate onest, netemător, necruțător, a știut să spună mereu lucrurilor pe nume, să arate rănile dezgolite ale unui neam aflat în luptă crâncenă nu atât cu „dușmanii externi”, cât cu sine însuși!

De toate acestea ne-am convins și pe toate le-am dezbătut în cele trei zile de Festival Internațional Adrian Păunescu, manifestare care a debutat vineri, 19 iulie la ora 16.00 la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, excelentă gazdă a manifestărilor care s-au deschis cu Simpozionul literar „Adrian Păunescu – Un om pe niște scări” , deschis cu un salut din partea organizatorilor, rostit cu limpezimea de gând cu care ne-a obișnuit Ana Maria Păunescu, și moderat apoi, ca de altfel toate celelalte manifestări de evocare și omagiere ale poetului, de criticul literar, editorul și istoricul cultural dr. Tudor Nedelcea, scriitor craiovean și apropiat al sărbătoritului. Au luat parte la simpozion academicieni și oameni de litere din românitatea de pretutindeni, și din ceea ce a fost, la vremea nașterii lui Adrian Păunescu, România Mare, dar și din ceea ce a rămas țara astăzi; au vorbit în cuvinte calde academicienii Nicolae Dabija de la Chișinău și Vasile Tărâțeanu de la Cernăuți, ambii poeți și luptători pentru identitatea românească, medicul Ivo Gheorghiev, liderul Organizației Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, poetul, animatorul cultural şi traducătorul Vasile Barbu, Președintele Societaății Cultural-Artistice „Tibiscus”, din Uzdin – Serbia, prof univ. dr. Ilie Cristescu – unul dintre marii prieteni ai lui Adrian Păunescu, poetul Nicolae Dragoș, eminescologul prof univ. dr. Nicolae Georgescu, colaboratorii din epoca gazetăriei angajate Mihai Sultana-Vicol și Nicolae Aersene și primarul orașului Mizil, loc în care s-a dezvelit cel dintâi bust al poetului, Silviu-Călin Negraru. Din partea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, președintele Doru Dinu Glăvan și jurrnalistul Miron Manega, membru al Consiliului Director al Uniunii au oferit Anei Maria Păunescu, pentru memoria tatălui său, o Diplomă „In Honorem” („Celui care, deși nu mai este, continuă să fie și să rămână un reper exponențial al presei românești: ADRIAN PĂUNESCU. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România îi onorează memoria și faptele de presă, cu nimic mai prejos decât poezia sa. AVE!”. Simpozionul a fost presărat cu intervențiile actriței Natașa Raab, de la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova și s-a încheiat cu un sensibil microrecital de muzică folk susținut de cantautorul Raul Cârstea.

 

A doua zi, pe 20 iulie, de Sfântul Ilie (ziua de naștere a lui Adrian Păunescu) la Casa de Cultură a Studenților, pe scenă au evoluat într-o demonstrație de cutezanță și talent, de visare și sensibilitate, adolescenții și tinerii interpreți de muzică folk. Seara, la cu ora 19.00, într-un spectacol care a avut loc în Amfiteatrul din Parcul Romanescu, am asistat la un emoționant dialog muzical și poetic între cei care, cu zeci de ani în urmă, pășeau timizi pe scena Cenaclului Flacăra”, azi artiști consacrați: neobositul Andrei Păunescu și Trupa Totuși, Mircea Vintilă, Magda Pușkaș, Mădălina Amon și Generația Folk, Alina Amon, Daria Radu, Cristi Minculescu, Dinu Olărașu, Cristian Buică, Mircea Baniciu, George Nicolescu, Arpad Domokos, Cristian Buică, Dinu Olărașu, Walter Ghicolescu, Vali Moldovan, Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi, Victor Socaciu… Sper să nu fi uitat niciun nume ale celor care au animat, până aproape de ora 2.00 a dimineții, publicul, alcătuit din generații foarte diferite, de la bunici cândva juni, cu plete și blugi evazați, la adolescenți care ne par astăzi „ciudați”, uitând cum vom fi fost noi la vârsta lor!, în atmosfera unică de cenaclu.

            În Duminica Ortodoxiei, sărbătorită de Biserica Ortodoxă Română, la Bârca sătenii au avut parte și de o altă sărbătoare de suflet: la Casa de Cultură „Adrian Păunescu” din mijlocul comunei au sosit participanții la Festivalul Internațional și Cenaclul Flacăra… L-au omagiat pe Adrian Păunescu acad. Mihai Cimpoi – R. Moldova, acad. Vasile Tărâțeanu – Ucraina, scriitorul și diplomatul Petre Gigea – Gorun, Cristiana Crăciun, Nicolae Georgescu, Doina Rizea, Nicolae Arsene, Silviu-Călin Negraru, minunata interpretă Angelica Stoican ș.a. După această primă parte, pe scena Casei de Cultură a avut loc un spectacol susținut de elevi ai liceului care poarta și el numele poetului omagiat și artiști consacrați ai Cenaclului „Totuși Iubirea”. Iar apoi, în curtea casei copilăriei lui Adrian Păunescu, la masa câmpenească, s-au depănat alte și alte amintiri.

            Seara, la ora 19, un spectacol, cu participarea actorului Florin Piersic, a scriitorului Dinu Săraru, care, din nefericire a fost prezent doar prin intermediul unei înregistrări, și a recitalului susținut de Doru Stănculescu, a încheiat cea de a șaptea ediție a Festivalului Internațional „Adrian Păunescu”, nu înainte de a fi decernate premiile concursurilor anuale de poezie și muzică folk.

Acum, scriind aceste rânduri, realizez că nu a fost un Festival… doar „ca sa fie”, așa cum, din nefericire, sunt numeroase manifestări culturale, organizate ca să bifeze momente culturale ori istorice, ci o manifestare de ținută, densă în evenimente de mare încărcătură emoțională. Și, dacă fiecare dintre participanți ori spectatori au plecat măcar cu un vers în gând, cu o tresărire în suflet, se poate spune că ADRIAN PĂUNESCU va fi fost cinstit cu adevărat.

 

Cristiana Crăciun

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *