◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

LAUREAȚII PREMIILOR UZPR 2018

( Gală la TVR, 19 iunie 2019 )                     

LAUDATIO

Presă online

  • Romulus Dan-Busnea

Ștefan MITROI: Nu l-am cunoscut pe premiant decât astăzi, doar astăzi ne-am văzut, i-am cunoscut în schimb scrisul. Iubește lumea în care i-a fost dat să trăiască până la suferință, o spune el însuși într-un memoriu de activitate publicistică.Lumea înseamnă pentru el, în primul rând, Slănic Moldova – locul unde trăiește. E un lucru rar întâlnit  în presa de astăzi să vezi gazetari care iubesc locuri frumoase și oamenii frumoși.

O dovadă a faptului că iubește acest oraș, deși nu este locul său natal, s-a născut în jud. Harghita, la Toplița, este chiar o carte…Povestea unui colț de Rai…Slănic Moldova, apărută în mai multe ediții. Ce curaj frumos să scrii despre Rai într-o lume în care are succes Iadul.

Dar nu pentru scrierile despre Rai este premiat, ci pentru un articol despre un om foarte frumos. Am avut privilegiul să-l cunosc în anii în care eram student și în care exista o redacție, Viața Studențească, de pe bd.Schitu Măgureanu din București, unde colaboram și mergeam deseori acolo și îl vedeam pe acest om frumos, care a contribuit la acest premiu – Solomon Marcus. Și pentru că o văd în față pe poeta Nora Iuga, unul dintre marii matematicieni ai poeziei sau, dacă vreți, unul din marii poeți ai matematicii. Noi, studenții, și nu doar în timpul studenției, am avut și vom avea de învățat de la acest om extraordinar. Lui îi sunt consacrate rândurile frumoase care l-au dus la premiul în presa online pentru un articol în revista ”Columna” Romulus Dan-Busnea – un om care a dat buznea, ca să zic așa, în viața mea, ținându-se de mână cu scrisul frumos și limba română, ceea ce nu se întâmplă prea des în jurnalistica română de azi. Pentru asta a luat premiul!

Și a mai luat premiul pentru că a confirmat, îndrăznesc să spun,  o zicere a marelui nostru confrate, Gabriel Garcia Marquez, care a spus că ”jurnalistica este un gen literar”.

Citind scrisul frumos, articolele frumoase ale lui Romulus Dan-Busnea, da, îți dai seama că jurnalistica este un gen literar și vrem să descoperim tot mai des și în presa scrisă, și în presa vorbită, în televiziunea și radio lucrul acesta. Deci, eu îi mulțumesc că scrie așa frumos! Eu însumi sunt un iubitor de locuri și de oameni frumoși!

 

  • Mirela-Daniela Stîngă

Ioan DAMASCHIN: Mirela Stîngă s-a născut în vechea capitală a Dobrogei – orașul Babadag, care tradus în limba sultanilor pe vremea când era capitala ținutului dobrogean, înseamnă Muntele lui Tata, un adevărat conglomerat de etnii și culturi.

A crescut și a studiat în Dobrogea, a terminat Facultatea de Jurnalism de la Universitatea Ovidius. Așa se explică acest atașament față de spiritul și cultura dobrogeană pe care le promovează de peste un deceniu cu talent și generozitate prin creația sa publicistică la cele două publicații constănțene – ”Ziua de Constanța” și ”Telegraf”.

Din dorința de a rămâne conectată la viața culturală a orașului de la Marea Neagră și de a rămâne aproape de cititori, jurnalista a pus bazele portalului de știri www.culturaconstanta.ro, pe care scrie știri, cronici teatrale, reportaje și informează publicul în nota pe care l-a obișnuit despre evenimentele care se întâmplă în orașe.

Cele arătate mai sus, își găsesc în mod fericit expresia în reportajul semnat de jurnalista Mirela Stîngă, intitulat ”Totul a început cu o casă și un vis”, pitoreasca gospodărie de la Vișina, locul unde găsești memoria satului dobrogean, care a întrunit sufragiile Comisiei de jurizare a UZPR privind premierea creației publicistice.

 

Ce are Dobrogea mai de preț în afară de frumusețile naturii? Oameni care sfințesc locul prin puterea minții, a mâinilor și cu ajutorul Celui de Sus. Născuți în România, trăitori pe pământul dintre ape, deși își spun cu mândrie români, aromâni, megleniromâni,lipoveni, aholi, turci, tătari, ruși, greci sau bulgari, cu toți împărtășesc dragostea pentru tradiții și pentru minunata Dobroge care le este casă. Acesta este intro-ul reportajului care descrie o casă dobrogeană din satul Vișina, unde, într-o frumoasă zi de sîmbătă cu mult soare, a avut loc o expoziție vie, mai exact s-a încins o horă, demnă să rămână în amintire, compusă dintr-o multitudine de porturi viu colorate, motiv de mare bucurie pentru purtătorii lor, care păstrează aprinsă din generație în generație flacăra tradițiilor.

Felicitări, Mirela!

 

  • Radu Botiș

Ovidiu ZANFIR: Să îmbini discursul jurnalistic, mai ales online, cu vocația ecumenică dă dovadă de adaptare pentru ceea ce iubește preotul și jurnalistul Radu Botiș – oamenii.

A avut norocul să vină dintr-o zonă unde ulmenii Maramureșului au dat mai multe personalități marcante și am început cu partea asta pentru că a avut curajul să scrie online și n-a venit din greșeală cu telefonul, pentru că pagina de Facebook a dlui Radu Botiș are ca motto: ”Cât aveți lumina, credeți în lumină, ca să fiți fii ai Luminii”, după Evanghelia lui Ioan.

Dă dovadă de o charismă extraordinară și se alătură celor din Ulmenii Maramureșului, vă aduceți aminte de Petre Dulfu, cu poveștile lui Păcală, sau dr.docent Florian C. Ulmeanu, inegalabila voce a lui Emil Gavriș sau jurnalistul Vasile Grădișteanu.

Scrie la mai multe reviste online, le-a și fondat, scrie și la revista Glas Comun, așa cum ați văzut pe cartea de vizită.

Jurnalistul, dar și preotul Radu Botiș dă dovadă de un har și de un condei care reprezintă pentru el cele mai importante coordonate ale condiționării sale umane.

Sponsorii evenimentului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *