Future Folk la Art Safari

Un proiect care aduce tradiţionalul în contemporaneitate – FUTURE FOLK – prezentat la Art Safari

„Future Folk”, proiect cultural iniţiat de Asociaţia Alumnus Club pentru UNESCO din Bucureşti şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO, constituie subiectul unei ample prezentări la Art Safari în ziua de 17 mai, între orele 13 – 16, la Salonul VIP, în cadrul modulului organizat de Alumnus, intitulat “Tradiţii şi valori pentru viitor”.

Piesa de rezistenţă a proiectului „Future Folk” va fi colecţia de design vestimentar cu acelaşi nume, un produs cultural absolut original şi de o valoare artistică pregnantă, care va aduce în actualitate diversitatea costumelor şi a motivelor portului tradiţional. Aria de inspiraţie este foarte largă – de la costumele specifice românilor la cele păstrate în zestrea lor culturală de minorităţile naţionale din România. Autoarea colecţiei, Carmen Emanuela Popa, doctorand în design la la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, lucrează deja la o colecţie avangardistă, care va cuprinde peste 20 creaţii, toate urmând să fie lansate în cadrul unui eveniment ce se va desfăşura în ziua de 20 iunie la Palatul Parlamentului, sub Înaltul patronaj al Camerei Deputaţilor. Susţinerea pe care o acordă Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale acestui proiect este firească – „Future Folk” vine în întâmpinarea dorinţei tuturor comunităţilor de a-şi păstra şi promova patrimoniul cultural moştenit de la generaţiile anterioare. O echipă de parteneri extraordinari contribuie la desfăşurarea şi promovarea acestei iniţiative.

Mesajul întregului proiect este unul foarte actual: acela că, oprindu-ne o clipă în faţa frumuseţii perene, a valorilor şi tradiţiilor noastre străvechi şi extrem de diverse, putem găsi căi de comunicare, înţelegere şi dialog cu ceilaţi oameni, oricât de diferiţi am fi. “Future Folk” este o invitaţie la comunicare, înţelegere, pace şi progres, motiv pentru care este promovat şi în circuitul UNESCO. Şi pentru că îşi propune să aducă artiştii şi publicul tânăr mai aproape de valorile patrimoniului, să tranfigureze tradiţii stăvechi prin modalităţi actuale de expresie şi receptare, proiectul “Future Folk” a fost inclus de Institutul Naţional al Patrimoniului în seria contribuţiilor din România la desfăşurarea campaniei Anul european al patrimoniului cultural 2018, campanie derulată de Comisia Europeană şi numeroşi parteneri.

Nu în ultimul rând, proiectul este dedicat Centenarului Unirii de la 1 Decembrie 1918, subliniind prin mijloace artistice faptul că minorităţile naţionale au fost şi sunt prezente în viaţa socio – culturală a ţării, au contribuit de-a lungul timpului la evoluţia României moderne, la ceea ce suntem cu toţii astăzi.

În cadrul aceluiaşi eveniment – “Tradiţii şi valori pentru viitor” – Alumnus Club pentru UNESCO prezintă şi un alt proiect, ajuns anul acesta la a X-a ediţie: “Tineretul şi muzeele/ Youth and Museums”, cu participarea Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti, judeţul Argeş, o instituţie deschisă proiectelor internaţionale de educaţie muzeală pentru tineret şi care a găzduit mai multe ediţii ale acestui gen de întâlniri. Ediţia din acest an, jubiliară, va prilejui şi o întâlnire a membrilor Federaţiei europene a cluburilor, centrelor şi asociaţiilor UNESCO, având ca temă Patrimoniul cultural european – o invitaţie la dialog şi colaborare.

PATRIMONIUL NOSTRU:
ACOLO UNDE TRECUTUL ÎNTÂLNEȘTE VIITORUL

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.