◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Marea Mediterană este groapa de GUNOI: Este cea mai poluată mare din Europa

Mediterana este cea mai poluată mare din Europa, în ciuda creşterii moderate, începând cu 2009, a cantităţii de deşeuri marine descoperite în această zonă, a arătat miercuri Institutul francez de cercetarea în domeniul exploatării marine (IFREMER), potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Instituţia a realizat, în perioada 1994 – 2017, un studiu vast de monitorizare a deşeurilor marine din Mediterana: ”dacă acumularea de deşeuri marine din Mediterana fluctuează în fiecare an, începând cu 2009 s-a înregistrat o creştere globală”, a anunţat într-un comunicat IFREMER, cu sediul în oraşul Brest (nord-vest).

Institutul a identificat prezenţa pungilor şi sticlelor din plastic, a recipientelor metalice şi ambalajelor alimentare, a corzilor sintetice şi plaselor de pescuit sau chiar a obiectelor de îmbrăcăminte.

„În anii ’90, densitatea acestora fluctua la aproximativ 100 de deşeuri pe kilometrul pătrat”, a precizat Olivia Gerign, oceanograf la filiala IFREMER din Toulon (sud-est) şi autoarea principală a studiului publicat pe pagina de internet a revistei Marine Pollution Bulletin.

„Din 2012, densitatea a ajuns la circa 200 de deşeuri pe kilometru pătrat, cu un maximum de aproape 300 atins în 2015. Plasticul reprezintă mai multe de 60% din aceste deşeuri”, a afirmat cercetătoarea, care explică această majorare printr-o creştere a producţiei de plastic în această perioadă, dar şi printr-o inventariere mai sistematică.

Aceste macro-deşeuri au fost identificate pe aproape 90% din suprafaţa eşantionată în zonele cuprinse în studiu: Golful Lion şi coasta estică a regiunii Corsica. „Mediterana este cea mai poluată mare europeană cu deşeuri”, spune Olivia Gerigny, subliniind că, într-un studiu similar care a vizat Marea Nordului, densităţile anuale se situează sub 50 de deşeuri pe kilometru pătrat.

stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *