Calendar CERTITUDINEA 2019 / August

NICOLAE CONSTANTIN PAULESCU (1869-1931)

Adevăratul descoperitor al Insulinei

A fost un om de știință român, medic și fiziolog, pionier al biologiei genetice și al biotehnologiei. Este cel care a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină.

  • A studiat medicina la Paris, începând cu anul 1888, obținând trei titluri de doctor: unul în medicină, în 1897, și două în Științe, în 1899, respectiv în 1901.
  • În anul 1900 s-a reîntors în țară, fiind numit profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicină și Director al Clinicii de Medicină internă de la spitalul St. Vincent de Paul din București. În 31 august 1921 al revistei de specialitate Archives Internationales de Physiologie (revistă cu apariție simultană în Franța și Belgia), Paulescu a publicat rezultatele cercetărilor sale privind acțiunea extractului pancreatic în cazurile de diabet, iar în 1922, a obținut, de la Ministerul Industriei și Comerțului din România, brevetul de invenție nr. 6255 intitulat „Pancreina și procedeul său de fabricare”.
  • Toate acestea au precedat cu 10 luni anunțarea, de către Fr. Grant Banting și Ch. Herbert Best din Canada, a descoperirii insulinei (același extract pancreatic, dar denumit altfel), pentru care au fost răsplătiți cu Premiul Nobel în 1923.
  • În 1969, răspunzând campaniei internaționale declanșată de fiziologul scoțian Ian Murray (care-i considera pe Banting și Best doar niște cercetători care au confirmat descoperirile lui Paulescu), Fundația Nobel a recunoscut meritele lui Nicolae Paulescu și prioritatea sa în descoperirea tratamentului antidiabetic.
  • Nedreptatea istorică făcută lui Nicolae Paulescu prin faptul că nu i s-a atribuit lui Premiul Nobel, ci lui Banting și Best, nu este străină de convingerile sale declarat antisemite.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.