default-logo

Tot mai multe legi direcționate spre controlul presei din Bangladesh

Guvernul din Bangladesh a luat inițiativa de a adopta cinci legi pe lângă legea existentă privind mass-media. Dar încercările de a controla mass-media cu atâtea legi vor dăuna jurnalismului, arată liderii Asociației proprietarilor de ziare din Bangladesh (Noab), care s-au întâlnit cu ministrul Transporturilor, Obaidul Quader, pentru a-și exprima aceste preocupări. Liderii Noab au cerut ca toate părțile interesate să fie consultate înainte ca legile să fie finalizate.

Digital Security Act și diferitele alte legi existente în cauză sunt impedimente în calea jurnalismului independent și a libertății de exprimare, au spus liderii asociației.

AK Azad, președintele Noab și directorul general al Times Media Limited, ASM Shahidullah Khan, vicepreședinte Noab și editor al New Age, Matiur Rahman, editor și editor al Prothom Alo, Mahfuz Anam, editor și editor al The Daily Star, Matiur Rahman Chowdhury, trezorier Noab și redactor-șef al Manab Zamin, Tarik Sujat, director general al Bhorer Kagoj, Shamsul Huq Zahid, editor al The Financial Express și Dewan Hanif Mahmud, editor și editor al revistei Bonik Barta au participat la întâlnire.

AK Azad a spus că publicarea de ziare se confruntă cu două crize majore. Prețul hârtiei a crescut de două până la trei ori. Publicarea este mult mai scumpă acum. Pe deasupra, TVA-ul și impozitul provoacă pierderi majore ziarelor.

Editorul și editorul Prothom Alo, Matiur Rahman, a declarat că inițiativa guvernului de a adopta cinci legi noi, alături de cele existente privind mass-media, va ridica gradul de opresiune asupra jurnaliștilor. Editorul și editorul Daily Star, Mahfuz Anam, a spus că guvernul adoptă legi diferite în momente diferite: „Este timpul să ne gândim dacă guvernul beneficiază de pe urma acestor legi. Legea propusă a Consiliului de presă îi conferă președintelui consiliului de presă atât de multă putere, încât președintele poate amenda un ziar sau o agenție de presă sau poate aresta persoanele în cauză pentru că au publicat o știre sau o fotografie. Este o lege teribilă”.

Potrivit thedailystar.net, Quader a asigurat că „Liga Awami nu vrea nicio favoare din partea ziarelor. Nu suntem împotriva presei”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Despre autor

Lasă un răspuns

*