default-logo

IN MEMORIAM GHEORGHE BALTA

Breasla jurnaliştilor băcăuani este în doliu. În dimineaţa zilei de duminică, 17 februarie 2019, a încetat din viaţă unul dintre gazetarii de referinţă ai profesiei noastre, de fapt – decanul nostru de vârstă, de numele căruia se leagă o îndelungată activitate de presă, ce se apropie de 70 de.ani.
Gheorghe Baltă s-a născut la 22 iulie 1930 în comuna Hudesti, din judeţul Botoşani, dintr-o familie de agricultori. Încă din anii de şcoală a dovedit reale aptitudini gazetăreşti, calităţi de condeier care l-au adus, în anul 1953, în presă. Mai întâi la Suceava, apoi la Galaţi şi, în final, la Bacău, unde a rămas  pentru totdeauna.
A publicat mii de articole reflectând problematica complexă a acestor zone din ţara noastră. Ajunsese un ziarist apreciat. Stilul său inconfundabil purta pecetea nu doar a genei sale sacerdotale de om izvorât din temeliile satului, ci şi pecetea studiilor pe care le-a continuat şi a experienţei câştigate în timp. Pentru noi, cei mai tineri decât
el, devenise un simbol al ziaristului complet, autoritar, dar cu o voce blanda si ironie fina, etaland  un model de probitate profesională, competenţă şi înţelepciune. Faţă de colegi era foarte apropiat,
prieten şi sfătuitor, şi nu rareori un critic obiectiv al scrisului nostru. De altfel, în tot acest răstimp a scris la publicaţiile din judeţul Bacău, – ziarul „Steagul roşu”, cotidianul „Deşteptarea”, revista „Ateneu”, precum şi, mai recent, la revista „Sportul băcăuan”, „Almanahul Sport”, revista ”Context” şi altele.
După ce, în anul 2 000, s-a retras din presă, şi-a descoperit şi veleităţi de scriitor: „Ce era să fac? Să stau după perdea şi să nunăr zilele până la viitoarea pensie? Treceau greu. Aşa că m-am edicat cărţilor şi, după o jumătate de veac de jurnalistică, am editat prima mea carte de publicistică, sugestiv intitulată „Mărturii peste timp… Încurajat de prima
apariţie, am continuat să scriu. Cea de-a doua carte intitulată „Glas de clopot”, apărută în două ediţii, se constituie în inspirate culegeri de reportaje – scrieri de suflet din locurile sfinte aflate în zona Moldovei şi a Bucovinei. Au urmat: volumul de povestiri „D-ale pescarilor”, „Bubu” – ediţiile 1 şi 2, „Anonim prin Europa” – o carte de impresii de călătorie scrisă împreună cu fiica sa, conf. univ. dr. Elena Bonta ş.a. Sunt
cărţi care relevă talentul său de condeier mult experimentat, lucru demonstrat de critica literară, cât şi de marea audienţă la cititori.
Prin dispariţia sa, breasla jurnaliştilor pierde una din acele personalităţi care au lăsat în urma lor o puternică rază dătătoare de lumină şi speranţă.
Adio, stimate coleg şi drag prieten.
Filiala Bacău „Marius Mircu” a Uniunii Ziariştilor Profesionişti
Ne despărţim, cu emoţie şi durere, de un bun coleg şi  prieten, ziaristul Gheorghe Baltă, care ne-a fost model de profesionalism şi omenie. Îi vom purta o frumoasă şi luminoasă amintire. Cele mai sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dormi în pace, Nea Ghiţă, să-ţi fie somnul lin.
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.