◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Presa regională australiană, sub presiune: „Dacă jurnaliștii nu aplică scepticism pe ceea ce spun politicienii sub formă de comunicate de presă, publicul primește… relații publice”

Comunicatele de presă scrise de personalul politicienilor sunt copiate în unele ziare regionale australiene și prezentate ca știri, relatează ABC. Mai multe publicații regionale din statul Victoria au publicat articole în mare parte sau în întregime copiate din comunicate de presă.

Profesorii și specialiștii în jurnalism au avertizat că lipsa de control este „foarte problematică pentru democrație”, mai ales înaintea alegerilor federale din acest an.

Majoritatea organizațiilor de știri, inclusiv ABC, primesc comunicate de presă în fiecare zi și publică informațiile pe care le conțin. Dar codurile de etică ale jurnaliștilor spun că reporterii ar trebui să urmărească să atribuie informațiile sursei lor și să dezvăluie orice conflict de interese care ar putea submina independența relatării.

Profesor asociat Alex Wake, președintele Asociației de Educație și Cercetare Jurnalistică din Australia, atrage atenția că opinia pulică poate fi indusă în eroare atunci când jurnaliștii nu reușesc să aplice un control adecvat informațiilor furnizate de părțile interesate: „Fără un jurnalist care să pună întrebări și să investigheze ce se întâmplă, putem fi doar alimentați cu minciuni. Mulți politicieni sunt foarte, foarte mulțumiți că au controlul, dar asta nu este jurnalism”.

Andrew Dodd, de la Universitatea din Melbourne, a declarat că publicațiile din presa scrisă ar trebui să dezvăluie acest lucru cititorilor: „Cel puțin ar trebui să mărturisească în fața publicului că citează textual din comunicatele de presă și nu să pretindă că este jurnalism. Dacă jurnaliștii nu aplică scepticism pe ceea ce spun politicienii sub formă de comunicate de presă, publicul primește informații care arată ca știri, dar sunt de fapt relații publice”.

Un studiu din 2008 al Universității Deakin care a analizat 14 ziare regionale a constatat că reporterii „nu verificau în mod adecvat informațiile furnizate în comunicatele de presă și foloseau o cantitate semnificativă din aceste informații literal”. Între timp, pandemia a accelerat o scădere pe termen lung a veniturilor din publicitate în industria ziarelor – potrivit Public Interest Journalism Initiative, 60 de ziare regionale din Australia s-au închis de la începutul pandemiei. „În acest moment, există o asemenea presiune asupra instituțiilor de știri locale, încât din ce în ce mai multe comunicate de presă apar în instituțiile de știri fără a fi interogate așa cum ar trebui să fie”, conchide Wake.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *