◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Agenția europeană Frontex, pradă lobby-iștilor și intereselor producătorilor de armament

Un raport al Corporate Europe Observatory acuză agenția europeană Frontex că servește interesele corporațiilor și entităților militare, ignorând drepturile omului, care stau la baza politicilor Europei unite.

Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a fost înființată cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE. În calitate de agenție a Uniunii Europene, Frontex este finanțată din bugetul UE, precum și din contribuțiile țărilor asociate spațiului Schengen. 

În prezent, Frontex este considerată unul dintre stâlpii pe care este construit spațiul de libertate, securitate și justiție al Uniunii Europene. De asemenea, în domeniul său de activitate au intrat în mod oficial activitățile de căutare și salvare, pe care agenția le desfășoară ori de câte ori apar astfel de situații în contextul supravegherii frontierelor maritime.

Ce spune raportul? „În anul 2020 au abundat informațiile despre retrimiterile ilegale peste hotarele europene și despre abuzurile la care au fost supuși migranții și refugiații. Acum, Frontex se află sub investigația anchetatorilor antifraudă de la OLAF. De asemenea, scandalul relației foarte confortabile a Frontex cu industria de supraveghere și interese militare, relație care a înflorit în spatele ușilor închise în ultimii cinci ani, a primit mai puțină atenție”, punctează autorii documentului, care au obținut 130 de documente „care au vădit un număr de cel puțin 17 întâlniri ale Frontex cu diverse părți interesate din industriile menționate”. 

Pentru exercițiul financiar 2021-2027, Frontex are alocat un buget de 5,6 miliarde de euro, cel mai mare dintre alocările către agențiile europene, și i-au fost extinse atribuțiile, astfel încât poate achiziționa propriul echipament militar – de la nave la drone și radare. În timp ce, pe de o parte, Frontex s-a întâlnit cu 108 companii, cu Airbus și Leonardo având regim preferențial, urmate de entități din domeniul tehnologiei, cu organizațiile non-guvernamentale a existat o singură întâlnire, iar forumul pentru drepturile omului care ține chiar de Frontex, fiind înființat de agenție, nu a fost niciodată consultat, mulțumită activității intense a lobby-iștilor acestor companii, care dau direcția de acțiune pentru Frontex, potrivit solidnews.ro. 

Pe lângă discuțiile extinse despre arme, dispozitive de supraveghere ultramoderne, sisteme de inspectare a documentelor și detectoare de bătaie a inimii, migrația a fost etichetată ca amenințare și a fost legată de terrorism și criminalitate”, menționează raportul, citat de VoxEurop.

De partea cealaltă, atunci când Frontex a fost întrebată despre legăturile cu lobby-iștii și întâlnirile cu producătorii de armament și sisteme de supraveghere, a răspuns că „nu se întâlnește cu lobby-iștii”…

Între timp, însă, Parlamentul European a acuzat Frontex de abuzuri la adresa migranților care încercau să ajungă la țărmurile grecești, pe care i-ar fi oprit prin „comportament nepotrivit” și a instituit un grup special care să monitorizeze „felul în care Frontex respectă drepturile fundamentale ale omului”. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *