◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Guvernatorul Californiei plănuiește plafonarea prețurilor asistenței medicale

Două grupuri de lucrători din California au dat în judecată unul dintre cele mai mari sisteme spitalicești din țară, pe motiv de creștere disproporționată a costurilor pentru îngrijirea sănătății. Un grup a semnat un acord de o jumătate de miliard de dolari, altul a pierdut în instanță.
Ambele cazuri au avut nevoie de aproape un deceniu pentru a fi rezolvate, evidențiind dificultățile cu care se confruntă adesea pacienții și angajatorii lor atunci când încearcă să acopere costurile tot mai mari ale îngrijirii sănătății.
Acum, în loc să se bazeze pe piață sau pe instanțe pentru a ține sub control prețurile asistenței medicale, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, vrea să ordone spitalelor, cabinetelor medicale și companiilor de asigurări ale statului să-și mențină costurile sub un anumit nivel. Dacă nu o fac, statul ar putea impune o amendă uriașă, scrie AP.
Acesta este obiectivul propus de Office of Health Care Affordability, parte a propunerii de buget de 286,4 miliarde dolari a lui Newsom. Cel puțin alte patru state – Massachusetts, Maryland, Rhode Island și Oregon – au intenții similare. Marea diferență este că în cazul Californiei ar interveni pedepsele pentru companiile care percep prea mult. „Vedem cum costurile pentru îngrijirea sănătății cresc cu o rată de două ori a inflației din ultimii șapte ani, iar acest lucru este pur și simplu nesustenabil”, afirm Jim Wood, membru al Legislativului de stat care susține propunerea.
Când vine vorba despre prețurile pentru îngrijirea sănătății, pacienții și angajatorii lor au puțină putere de negociere. Pacienții de multe ori nu știu cât va costa o procedură sau un tratament decât după ce este terminat. O rafală de fuziuni și achiziții din spitale a diluat concurența pe piață, făcând mai ușor pentru furnizori să majoreze tarifele.
Impactul asupra consumatorilor a fost puternic. Între 2002 și 2017, primele lunare de asigurări de sănătate în California pentru persoanele care obțin acoperire de sănătate prin angajatorul lor au crescut cu 249% – sau de peste șase ori rata inflației generale, conform unei analize a California Health Care Foundation, o organizație nonprofit care lucrează pentru dreptul universal la asistență medicală. Anul trecut, aproximativ jumătate dintre californieni au spus că au omis sau au întârziat un anumit tip de asistență medicală pentru că nu și-au putut permite respectiva procedură, arată un sondaj al fundației.
Pacienții și angajatorii lor au căutat scutiri de prețuri la îngrijirea sănătății în instanțe, mai ales într-o pereche de procese de înalt profil împotriva Sutter Health, care operează 24 de spitale în California de Nord. Avocații din domeniul sănătății afirmă că cele două procese evidențiază necesitatea existenței Biroului pentru îngrijirea sănătății, care „va încerca să trateze problema în mod holistic mai degrabă decât să urmărească un eșec al pieței”, explică Anthony Wright, director executiv al Health Access California, un grup de susținere a drepturilor consumatorilor.
Și Asociația Medicală din California, care reprezintă medicii, a spus că sunt prea mari costurile pentru îngrijirea sănătății și că există o nevoie continuă de a aborda accesibilitatea. Pe de altă parte, însă, Robert E. Wailes, președintele Asociației, atrage atenția că propunerea ar putea crește (neintenționat) prețurile, determinând mai mulți furnizori de servicii medicale să fuzioneze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *