◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Liceele din Tokyo renunță la unele reguli controversate

Aproape 200 de licee publice și alte instituții de învățământ vor renunța la mai multe reglementări considerate controversate și depășite, scrie publicația Mainichi Shimbun, citând surse oficiale.
Regulile care desemnează culoarea lenjeriei studenților sau interzicerea unei anumite coafuri se numără printre reglementările la care se va renunța.
Mișcarea vine după ce un sondaj efectuat în 240 de școli din capitală a constatat că 216 au păstrat reglementări despre care un număr tot mai mare de persoane din educație – inclusiv copiii înșiși – le consideră depășite.
Unele dintre reguli vor rămâne, însă, în anumite școli. În timp ce unele instituții vor elimina cerința ca studenții să demonstreze că părul lor este creț natural sau o culoare diferită de negru, altele vor păstra regulamentul – se pare că la cererea elevilor și a părinților.
Yuto Kitamura, membru al Consiliului Metropolitan de educație din Tokyo, consideră că decizia de a renunța la cele mai disputate reglementări este un „pas major înainte”. „Japonezii au fost învățați să creadă că este o virtute să respecte pur și simplu regulile. Sper că aceasta va fi o oportunitate pentru oameni de a discuta ce ar trebui să facem pentru a crea o societate în care regulile sunt respectate într-un mod acceptabil pentru toată lumea”, adaugă Kaori Yamaguchi, un alt membru al Consiliului.
Dezbaterea asupra codurilor vestimentare stricte s-a intensificat în urmă cu câțiva ani, după ce o elevă de liceu, pe atunci în vârstă de 18 ani, a dat în judecată autoritățile educaționale din Osaka, după ce școala i-a spus să-și vopsească părul castaniu natural în negru, iar dacă nu se conformează, va fi exclusă.
Anul trecut, toate liceele publice din Mie, o prefectură din vestul Japoniei, au abolit regulile care reglementează coafura, culoarea lenjeriei și întâlnirile, oficialii locali recunoscând că cerințele erau „relicve”.
Unii elevi au făcut campanie cu succes pentru ca fetelor să li se permită să poarte pantaloni la școală, în timp ce alții au cerut ridicarea interdicțiilor privind machiajul și produsele de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *