default-logo

„Vatra veche”, nr. 3/2022. „Lecțiile istoriei”

Numărul curent al revistei „Vatra veche” iese într-o perioadă de tulburare pentru societatea românească, dar și pentru diaspora noastră, o vreme care testează cumplit tot ce mulți au luat ca fiind „de-a gata” – libertatea și pacea, vitale inclusiv pentru cultură.
Condusă de scriitorul și jurnalistul Nicolae Băciuț, membru al Consiliului Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, publicația vibrează alături de reperele contemporaneității fără să omită nicio clipă nucleul care a consacrat-o: legătura spirituală dintre azi și rădăcinile de ieri. „Dar românii, când a venit urgia, grozăvia unei invazii demente, au trecut peste toate acestea. Dovadă este măreția gesturilor pe care le fac în permanență pentru cei care și-au părăsit îngroziți totul, neputincioși în fața unei agresiuni iraționale, generatoare de suferință pe termen lung. Au ieșit la iveală în astfel de circumstanțe, trăsăturile cele mai nobile care ne definesc pe noi, ca români și buni creștini. Nu știu cum a fost în 1968, când rușii și celelalte țări membre ale Tratatului de la Varșovia au ocupat Cehoslovacia, când românii a fost gazde bune pentru cehi și slovaci. Acum, însă, sub ochii noștri se petrec lucruri de mare înălțare sufletească, gesturi emoționante până la lacrimi”, scrie Nicolae Băciuț în editorialul intitulat „Lecțiile istoriei”.
Toată încărcătura culturală, cu accente distincte ale spiritualității românești, se derulează apoi pagină cu pagină, coagulată în jurul unor mari idei sau mari personalități. Nu lipsesc din conținutul densei reviste materiale despre Brâncuși, Caragiale sau Camil Petrescu, poezia sau notele polemice din segmentul „Puncte de vedere”, recenziile, notele critice, interviul sau reportajul, în ansamblu elementele constitutive ale unei publicații care pare să acopere tot spectrul publicisticii culturale.
Simbolic „înfășurată” în lucrările plastice în linii aspre semnate de Suzana Fântânariu, expuse la Institutul Cultural Român de la Paris, revista „Vatra veche” nr. 3/2022 este, din nou, ca de obicei, cultură asumată, plină, cu sens și direcție și o dată în plus fidelă mesajului pregnant pe care îl transmite cu fiecare apariție. (Roxana Istudor)

Despre autor

Articole asemănătoare

  1. POPESCU PAVEL Reply

    Ma bucur de fiecare data cand lecturez multe din articolele aparute in : ” VATRA VECHE „, toate foarte importante nu numai interesante !
    Daca voi avea onoarea de a fi acceptat sa pot lectura, pe mai departe, articole din aceasta revista, va raman recunoscator mult timp mai departe, chiar daca astazi am implinit 82 ani !
    Cu deplina consideratie !

Lasă un răspuns

*