◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

Noile fobii ale omului contemporan

Pe lângă binecunoscutele temeri de întuneric, de înălțimi, de spații închise sau de șerpi, omul modern a dezvoltat o serie de fobii cu totul noi. De pildă, există pericolul ca persoanele predispuse la fobii să înceapă să se teamă de locul de muncă, până acolo încât dezvoltă o spaimă irațională, care intră în categoria numită. Printre manifestările principale se numără incapacitatea de îndeplinire a sarcinilor, evitarea întâlnirilor cu colegii și a grupurilor de proiect. Demn de menționat este faptul că această teamă persistă, până la refuzul de a mai merge la job, chiar și după ce factorii declanșatori nu mai sunt de actualitate.
De tricofobie (ceofobie sau tricopatofobie) suferă persoanele care au o teamă inexplicabilă de păr. Aceasta se manifestă prin reacție patologică de respingere a părului de pe corp sau o teamă irațională a celor afectați de a-și pierde părul. Fobia se manifestă prin stres, anxietate, depresie.
Asociată cu satanofobia și hadefobia (teama de Satana și de Iad), demonofobia este o groază teribilă de entități ale răului. În foarte multe cazuri, acest comportament apare la persoanele care cred în mod excesiv în posibilitatea de a fi posedate.
Alodoxafobia este o stranie afecțiune mentală cu substrat social: teama celor afectați de părerea celor din jur. Suferinzii de alodoxafobie sunt de regulă depresivi, evită cercurile sociale și nu pot gestiona psihic o părere contrară cu a lor sau vreo judecată exterioară.
Genufobia este o teamă irațională mai puțin cunoscută, dar suficient de răspândită încât să genereze pacienți – spaima de… genunchi. La unele persoane este vorba despre propriii genunchi, la altele de genunchii celor din jur, iar la altele despre reacția de respingere anormală față de mișcarea de a îngenunchea.
În prezent nu există o explicație pentru manifestările de teroare față de bărbiile oamenilor, pe care le manifestă suferinzii de geniofobie. Aceste persoane se izolează social, se comportă nefiresc atunci când văd alte chipuri, sunt depresive și încetează să mai comunice.
Hippopotomonstrosesquippedaliofobia este, pe scurt, teama de a rosti cuvinte lungi și complicate în public. Deși nu este recunoscută oficial, această afecțiune există și sunt mulți specialiști care o tratează cu toată seriozitatea, întrucât antrenează izolare socială.
O persoană care suferă de fobofobie se teme încontinuu și necontrolat că s-ar putea să dezvolte… o fobie. Pe scurt, este teama de teamă. Pacienții de acest tip sunt mai greu de tratat de psihologi, întrucât pot dezvolta orice frică, inclusiv cea de tratament.
Nu în ultimul rând, una dintre fobiile contemporane este cea legată de untul de arahide. Există persoane care se tem îngrozitor că acesta li se va lipi de cerul gurii și vor muri sufocate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *