◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Bartolomeu Valeriu Anania sau nevoia de spiritualitate  

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, a organizat în ziua de 20 mai 2021, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, o manifestare cultural-educativă dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Bartolomeu Valeriu Anania, scriitor şi teolog, mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureşului. 

De fiecare dată încercăm, și de cele mai multe ori am reușit, să captăm atenția publicului prezent la activitățile noastre cu subiecte interesante, cu evenimente și personalități marcante. Acum ne-am oprit asupra figurii lui Bartolomeu Valeriu Anania, această personalitate remarcabilă a vieții literare și spirituale românești a ultimului secol pentru că, în această perioadă, este nevoie mai mult decât oricând de modele spirituale, de exemple de caractere care au reușit să depășească, de-a lungul vieții, mari și dureroase încercări. Dat fiind că activitatea noastră are drept public-țintă tineri liceeni, demersul a fost cu atât mai important cu cât tinerii pot cunoaște importanța valorilor morale în viața unui om, a unui intelectual și duhovnic. 

Prezentarea a urmărit cele două linii majore ale vieții și activității lui Bartolomeu Valeriu Anania: clericul, care a plătit cu ani grei de detenție atitudinea demnă, antitotalitară, și care a ajuns în fruntea ierarhiei clericale românești, pe de o parte, și scriitorul de incontestabil talent care ne-a lăsat poezii, proză, piese de teatru, memorii, pe de altă parte. S-a pus accentul pe personalitatea complexă, de intelectual erudit, a lui Bartolomeu Valeriu Anania care a îmbogățit literatura laică și cea ecleziastică din România. Un loc aparte din moștenirea lăsată de Bartolomeu Valeriu Anania este tălmăcirea Sfintei Scripturi într-o minunată limbă românească. 

Din viața lui Bartolomeu Valeriu Anania se poate cunoaște foarte bine  importanța valorilor morale, a faptelor bune, importanța vitală a speranței pentru orice ființă omenească. Importanța credinței, permanenta perfecționare morală au fost întotdeauna liniile de forță ale vieții acestei mari personalități, scriitor și duhovnic. Toate acestea Bartolomeu Valeriu Anania le-a sintetizat în cuvintele care au devenit binecunoscute: „Hrăniți speranța cu fapte bune!”. Este un îndemn pe care ar trebui să-l punem în practică în fiecare zi, să nu ne pierdem speranța și credința. 

Prezentarea a reușit să capteze interesul celor prezenți, tinerii s-au dovedit a fi extrem de receptivi la tot ce li s-a spus și li s-a arătat.  

Așa cum facem de fiecare dată, la final am adresat publicului întrebări legate de tema prezentării, iar cei care au răspuns corect au fost răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

 

Manager,

Ioan Sebastian Bara













Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *