◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Jurnaliştii arădeni din UZPR şi-au lansat cartea în Grădina de lectură a Bibliotecii Judeţene

Grădina de lectură a Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” a fost, astăzi, plină de ziarişti. Asta, în condiţiile în care a fost lansat volumul „Jurnalişti arădeni – Selfie”, coordonat de Lavinia Betea şi Vasile Filip, o carte scrisă de membrii Filialei „Ioan Slavici” Arad a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România despre ei înşişi. Acest AUTOPORTRET sau „SELFIE” al „truditorilor din presă”, cum îi plăcea să spună regretatului Doru Dinu Glăvan, este de fapt, cea de-a doua apariţie editorială a UZPR Arad.

Oficiile de gazdă au fost făcute de dr. Doru Sinaci, vicepreşedinte al UZPR Arad, în timp ce prezentarea cărţii a fost realizată de prof. univ. dr. Ioan Biriş, fost ziarist la rândul său la Flacăra Roşie.

„E lansarea noastră, a ziariştilor. O carte se naşte foarte greu, şi aici trebuie să-i acord credit colegei noastre, doamnei prof. univ. Lavinia Betea, care a găsit cheia să ne facă să scriem toţi. Şi aşa s-a născut o carte care va rămâne şi care va îmbogăţi Biblioteca şi bibliotecile facultăţilor de jurnalism. O astfel de carte mă face să fiu astăzi aici şi să spun că sunt mândru că am făcut parte, alături de dumneavoastră, din colectivele redacţionale arădene”, a spus Doru Sinaci, după care toţi cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria celui care a fost preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan.

În continuare, Lavinia Betea, vicepreşedinte a UZPR Arad, a povestit cum i-a venit ideea să propună realizarea unei astfel de cărţi. „La una dintre adunările filialei din Arad a UZPR, uitându-mă în jur, am constatat că suntem oameni dintr-o anumită generaţie care au avut poveşti de viaţă pe care este puţin probabil ca o altă generaţie să le repete. Cartea nu s-ar fi făcut fără colaborarea extrem de activă a fostului meu coleg, Vasile Filip.

A fost gata din martie, anul trecut, iar faptul că a apărut este meritul meritul colegului nostru Doru Sinaci, care a găsit resursele necesare şi nu

întâmplător va fi prezentată de un alt fost coleg care a rămas o legendă printre oamenii de la Flacăra Roşie ca un gazetar care atât de repede s-a făcut cunoscut şi cât de repede s-a adaptat la toate. Cartea e mai frumoasă decât aş fi crezut. E meritul lui Doru Sinaci şi tipografilor de la Gutenberg, iar titlul propus de prietenul Vasile Sărăndan, «Selfie» a fost unul foarte inspirat”, a spus Lavinia Betea.

Vasile Filip, preşedintele UZPR Arad, a vorbit apoi despre zecile de telefoane pe care le-a dat pentru a-i mobiliza pe cei care urmau să devină autori ai

cărţii şi în ciuda unor mici obstacole, inerente unui astfel de demers, s-a declarat mulţumit de rezultatul final. „Am ştiut să spunem lucruri interesante. Am dorit să apară acest volum pentru că am vrut să se ştie despre oamenii din presa arădeană, cine sunt ei, dincolo de un simplu nume, dincolo de numele din ziar, site, de la televizor sau radio. Cartea oferă multe informaţii celor care o citesc. Eu zic că merită să o faceţi”, a punctat Vasile Filip.

La final, Ioan Biriş a făcut o prezentarea succintă a volumului, nu înainte de a-i felicita pe toţi cei „care au contribuit la această reuşită”. „Poveştile celor din carte sunt frumoase şi-l atrag pe cititor”, a încheiat profesorul Biriş.

Lucian Șerban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *