◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

– In memoriam Istoricul Nicolae Bocșan, Seniorul culturii bocșene

”Iubesc Bocșa și bocșenii mei”, mărturisea cu sinceritate prof.univ.dr. Nicolae Bocșan în 13 martie 2009, cu prilejul primirii Titlului de Cetățean de Onoare al Orașului Bocșa. Și nu era doar o afirmație de complezență, ci era una cât se poate de sinceră, demonstrată în nenumărate rânduri.

Profesorul universitar doctor Nicolae Bocșan s-a născut în 24 septembrie 1947 la Bocșa (Caraș-Severin) și s-a stins în după amiaza zilei de 19 iunie 2016 la Cluj Napoca.

După absolvirea liceului în orașul natal, a urmat cursurile Facultății de Istorie – Filosofie din cadrul Universității ”Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca. După terminarea facultății și-a desfășurat activitatea în cadrul Bibliotecii Central Universitare din Cluj-Napoca, apoi, parcurgând toate treptele carierei universitare, în 1996 devine prorector al Universității ”Babeș-Bolyai”, iar în anul 2004, datorită calităților sale, rectorul acesteia.

În perioada mandatului său de rector, Universitatea Babeș-Bolyai a devenit o instituție de învățământ superior modernă, multiculturală, de tip european.

Lista lucrărilor științifice și colaborările la publicații de specialitate începută  în anii studenției s-a îmbogățit în fiecare an. O mare parte dintre acestea sunt dedicate trecutului istoric al Banatului. Activitatea sa științifică a fost recompensată cu diverse premii, iar câteva dintre lucrările sale au fost distinse cu premii ale Academiei Române.

Istoricul Nicolae  Bocșan a fost, indiscutabil, un veritabil bănățean, dar, în același timp, fiu al Bocșei, iar pentru noi, bocșenii, este onorant faptul că această personalitate cultural-istorică, de talie internațională, aparține orașului nostru. Ne-a onorat întotdeauna cu prietenia sa, cu sfaturile sale, cu bunătatea sa. A fost și rămâne unul dintre cei mai iubiți și apreciați dintre fiii orașului Bocșa, locul său natal, în care își petrecea sărbătorile, unde își încărca bateriile, unde revenea  întotdeauna cu multă plăcere, pentru că, afirma domnia sa:  ”Pentru mine Bocșa este o stare de spirit”.

În data de 22 iunie 2016 profesorul Nicolae Bocșan a fost condus pe ultimul drum de către familie, prieteni, colegi, studenți, oameni de cultură și colaboratori care l-au prețuit și apreciat.

Corpul neînsuflețit al profesorului Nicolae Bocșan a poposit pentru ultima dată la Universitatea din Cluj-Napoca, pe care a iubit-o si a slujit-o întreaga sa viață, de astă dată în foaierul Casei Universitarilor, aici săvârșindu-se și slujba înmormântării de către un sobor de preoți, sub coordonarea pr.prof. Ioan Chirilă. Au fost primite zeci de mesaje din țară și  străinătate, sute de participanți și-au luat rămas bun de la acest om ales, au fost depuse sute de coroane funerare și o mare de flori.

Ceremonia înmormântării a fost una fastuoasă, așa cum binemerita o astfel de personalitate. Au fost citite câteva dintre zecile de mesaje și au fost rostite cuvinte alese de către academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, prorectorul Ioan Bolovan, PS Florentin Crihălmeanu, academicianul Emil Burzo, PS Virgil Bercea, profesorul Florin Platon, prof. Ioan Chirilă, decanul facultății de istorie Ovidiu Ghiță și prof. Radu Munteanu. La eveniment a participat și primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Au fost prezente delegații din țară, din importante centre universitare: Iași, Timișoara, Oradea, Reșița, dar și din Caransebeș și Bocșa, orașul său natal.[1]

Într-o zi toridă de iunie profesorul Nicolae Bocșan a fost condus de un amplu cortegiu funerar la Cimitirul Central din Cluj-Napoca unde-și va dormi somnul de veci.

Rămas bun, domnule profesor univ. dr. Nicolae Bocșan!

 

Gabriela Șerban

uzpr caras-severin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *