default-logo

Eveniment editorial. „Oameni de nota 10”, Ioan Popescu

„Oameni de nota 10” este titlul fericit ales de către binecunoscutul jurnalist și fotoreporter ploieștean Ioan Popescu, membru UZPR Prahova (decanul de vârstă al filialei), unul dintre decanii presei prahovene – îndeobște cunoscut de prieteni și de cititorii săi consecvenți sub apelativul Jean, pentru volumul său, care în cele 271 de pagini reunește o suită de interviuri și convorbiri (41 cu toate), realizate în mai bine de 30 de ani de activitate profesională (cifră care reprezintă ceva mai puțin de jumătate din întreaga sa carieră jurnalistică) în presa scrisă locală și nu numai.
Cititorul care va deschide paginile elegantului op, tipărit în excelente condiții grafice de editura „Karta-Graphic” din Ploiești, va descoperi în acest adevărat florilegiu numele unor varii personalităţi provenind din felurite domenii, multe dintre acestea fiind de notorietate: ziaristul prahovean Lucian Avramescu, Martin Harris (ambasador al Marii Britanii și al Regatului Unit în România), academicianul basarabean Mihai Cimpoi, celebra cântăreaţă de muzică ușoară Luminiţa Dobrescu, fosta glorie a fotbalului ploieștean și național, Mircea Dridea, regretatul scriitor și om politic Mircea Ionescu-Quintus, actrițele Stela Popescu și Medeea Marinescu, istoricul Marius Oprea, academicianul Eugen Simion, regretatul poet basarabean Grigore Vieru și mulți, mulți alții. Ca fapt inedit, volumul conține și un hazos dar plin de farmec dialog închipuit de autor cu singurul primar al Ploieștiului căruia, de-a lungul timpului, urbea noastră i-a ridicat, spre nemurire, o statuie: Radu Stanian!
Sunt dialoguri vii, de cele mai multe ori chiar incitante, mustind de informații și mărturisiri, care fac din acest volum o lectură mai mult decât agreabilă, scris fluent și dovedind, o dată în plus, măiestria intervievatorului.
„Ioan Popescu – Jean, cum îi spun prietenii – a fost și a rămas un jurnalist redutabil. A făcut carieră mai întâi ca fotoreporter, la ziarul «Flamura Prahovei», care l-a afirmat repede ca pe un veritabil artist al imaginii, el fiind, de altfel, membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România». (…) În ultimii ani, s-a dedicat mai ales interviului, purtat cu oameni de anvergură din România, dar și din străinătate: politicieni, istorici, scriitori, artiști plastici ș.a. (…)”, scrie despre om și cartea sa, cu o preciziune chirurgicală, scriitorul și publicistul Nicolae Dumitrescu, prieten de-o viață al autorului.
Volumul conține și o foarte bogată iconografie, care complinește perfect ansamblul lucrării, căreia îi conferă, pe bună dreptate, toate atributele unui adevărat eveniment editorial.
Invitația de a participa la lansarea cărții vine de la sine.

 

Bogdan Stoicescu

Foto: Facebook

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*