◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Integrarea în societate a romilor slovaci, un eșec

Condițiile de viață cu care se confruntă comunitățile de romi sunt „rușinoase”, a arătat o delegație de cinci deputați europeni după ce a vizitat estul Slovaciei pentru a evalua modul în care țara folosește fondurile politicii de coeziune a UE pentru a integra romii în societate.
În perioada de programare 2014-2020, Slovacia a alocat zeci de milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților de romi, dar rezultatele nu sunt încă vizibile. În special în partea de est a țării, romii trăiesc în așezări izolate, fără acces la apă potabilă sau la servicii de canalizare, notează EURACTIV. În plus, copiii romi din aceste comunități sunt excluși din sistemul de învățământ standard, motiv pentru care Comisia Europeană desfășoară și proceduri de infringement împotriva Slovaciei.
La delegație a fost prezent și președintele Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, Younous Omarjee, care a criticat condițiile de viață ale romilor: „Este o rușine pentru Slovacia și o rușine pentru Europa că unii romi trăiesc în condiții medievale”. Europarlamentarul francez a ilustrat situația lor cu comparația față de modul în care Slovacia îi ajută pe refugiații ucraineni cu fonduri europene. Datorită relaxării excepționale a regulilor politicii de coeziune de către Comisia Europeană, guvernul a transferat aproape jumătate de miliard de euro către măsuri pentru integrarea refugiaților din Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat guvernul pentru acest efort în timpul unei vizite recente în țară. Potrivit lui Omarejee, aceasta este dovada că atunci când există „voință politică“, se poate găsi o soluție la o situație de urgență. (redacția UZPR)
Foto: euractiv.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *