default-logo

Relatarea responsabilă previne discursul instigator la ură

Autoritățile de reglementare a audiovizualului și a comunicațiilor din statele din Africa Centrală (ECCAS) au avut recent o primă adunare generală și au lansat o platformă care are drept scop relatarea responsabilă, prevenindu-se astfel discursul instigator la ură în jurnalism și colaborarea pentru promovarea aspectelor culturale, tehnologice, sociale, economice și etice ale sectorului media din regiunea Africii Centrale.
Adunarea inaugurală a reunit autoritățile de reglementare din statele membre: Camerun, Ciad, Gabon, Congo-Brazaville, Republica Africa Centrală, Rwanda, Burundi, RD Congo și São Tomé și Príncipe – a fost găzduit de Comisia Rwanda Media (RMC). Acesta au discutat adoptat politica platformei, funcțiile acesteia, alegerea membrilor comitetului, probleme etice. Potrivit
newtimes.co.rw, Cléophas Barore, președintele RMC – care este și vicepreședintele platformei pentru autoritățile de reglementare a mass-media din țările din Africa Centrală – a spus că, având în vedere proliferarea discursului instigator la ură în unele țări africane, jurnaliştii ar trebui să relateze în mod responsabil: „Împărtășim experiența jurnalismului și problemelor etice în țările noastre. Autoritățile de reglementare sunt preocupate de ce ar trebui făcut pentru a reduce proliferarea discursului instigator la ură în regiune”.
În prezent, cercetători de renume internațional și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce au numit „discurs instigator cu creștere rapidă, care vizează vorbitorii de kinyarwanda din RD Congo”. „Avem nevoie de jurnalism african pentru Africa. Jurnaliştii ar trebui să spună poveşti africane africanilor şi restului lumii”, a mai spus Barore.
Joseph Chebongkeng Kalabubse, președintele Consiliului Național de Comunicare din Camerun și președintele platformei de reglementare a mass-media din regiune, a declarat că prima asamblare a platformei ar putea contribui la stimularea operațiunilor sale: „Trebuie să abordăm discursul instigator la ură, care declanșează violență în țările noastre. Punând eforturile noastre împreună, ne putem duce vocea la nivel internațional, deoarece discursul instigator la ură are loc în altă parte a lumii. Am putea astfel câștiga putere la nivel global pentru a lupta împotriva discursului instigator la ură prin toate platformele de social media, cum ar fi YouTube, Facebook și altele. În caz contrar, violența s-ar putea agrava”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*