default-logo

Afganistan, azi: legături cu Al-Qaeda, declin economic, „râuri” de droguri

În anul care a trecut de la căderea Kabulului, situația din Afganistan s-a deteriorat exponențial din punct de vedere economic, umanitar și al drepturilor omului. Milioane de afgani se confruntă cu o insecuritate alimentară gravă din cauza veniturilor pierdute și a creșterii costurilor cu alimentele, în timp ce progresele făcute după 2001 în ceea ce privește drepturile femeilor și libertatea presei au fost anulate.
Talibanii recreează regimul lor extremist și misogin din anii 1990, cu puține schimbări. Trei seturi de probleme ies în evidență: legăturile cu Al-Qaeda, o situație economică în deteriorare și comerțul ilicit cu droguri. Aceste probleme nu numai că provoacă devastări pentru populația afgană, ci reprezintă o amenințare reală pentru interesele europene, notează Euronews.
Poate că cel mai îngrijorător este relația simbiotică continuă dintre talibani și al-Qaeda, deoarece Afganistanul oferă un port sigur pentru grupul terorist și pentru o întreagă gamă de afiliați săi. Rețeaua Haqqani, unul dintre cele mai influente centre de putere din cadrul regimului taliban, a construit această legătură cu Al-Qaeda de-a lungul a două generații. Jalaluddin Haqqani, fondatorul rețelei, a construit o relație personală strânsă cu Osama Bin Laden, protejând primele tabere teroriste ale lui Bin Laden din estul Afganistanului și facilitând evadarea lui Bin Laden din țară la sfârșitul anului 2001.
Această legătură intimă este întreținută de fiul lui Jalaluddin, Sirajuddin Haqqani. Acest lucru a fost exemplificat prin moartea fostului lider al-Qaeda al-Zawahiri într-o casă din Kabul aparținând lui Sirajuddin, actualul ministru interimar de Interne al Afganistanului.
Reciprocitatea dintre talibani și al-Qaeda este agravată de ISIS-K, un afiliat ISIS care îi vede pe talibani drept apostați slabi. Nu numai că ISIS-K este unul dintre cei mai mortali și mai agresivi actori teroriști din regiune, dar reprezintă o provocare ideologică pentru talibani. În continuare, talibanii se vor lupta probabil pentru combaterea ISIS-K, menținând în același timp controlul asupra guvernului. Pentru a limita numărul dezertărilor din propriile lor rânduri la ISIS-K și mai extrem, elementele mai radicale ale talibanilor vor continua, fără îndoială, să-și extindă influența.
În timp ce liderii acestui regim continuă să restrângă drepturile omului în Afganistan, în special drepturile femeilor și libertatea de exprimare, Afganistanul se află într-o stare de colaps economic aproape complet, cu 90% din populație suferind de insecuritate alimentară. În mijlocul catastrofei umanitare uluitoare, conducerea talibanilor este finanțată de un comerț ilicit de droguri înrădăcinat în țară. Producția și vânzarea ilicite de droguri rămân recolta comercială a țării și principalul flux de venit pentru talibani. Din păcate, până acum, ei nici nu și-au deturnat profiturile din acest comerț ilicit pentru a ameliora situația afganilor de rând și nici nu au întreprins eforturi serioase pentru a reduce producția de droguri. Heroina și din ce în ce mai profitabila metamfetamină curg prin rutele de transport, făcându-și drum spre Bruxelles, Berlin și alte orașe europene prin Iran, Turcia și statele balcanice, prin Asia Centrală, precum și prin Oceanul Indian și Africa de Est. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*