default-logo

Sute de încălcări ale libertății presei în statele membre ale UE și țările candidate

Un raport recent a înregistrat 311 încălcări ale libertății presei în statele membre ale Uniunii Europene și statele candidate în primele șase luni ale anului 2022.
Jurnaliştii din Turcia, Serbia, Grecia şi Polonia s-au confruntat cu tot felul de ameninţări în prima jumătate a acestui an, începând de la hărţuire online, SLAPP, ameninţări legale şi spionaj până la ameninţări fizice.
Raportul de monitorizare, de la Centrul European pentru Libertatea Presei și Presei, ECMF, implică 552 de persoane sau entități legate de mass-media, inclusiv jurnaliști, companii media, membri ai familiei, surse ale jurnaliștilor și ONG-uri care luptă pentru libertatea presei, relatează BalkanInsight. „Atacurile verbale, inclusiv hărțuirea și amenințările, au fost cele mai frecvente tipuri de încălcări, reprezentând 39,2% din numărul total de atacuri. Au urmat incidente juridice (30,9 la sută) și atacuri fizice (19,3 la sută). Atacurile la proprietate au reprezentat 14,2% din alerte și 12,9% dintre alerte au fost legate de cenzură, cum ar fi blocarea accesului la informații.
Printre aceste atacuri s-a numărat și uciderea lui Güngör Arslan, director general al ziarului turc Ses Kocaeli”, se arată în raport.
În Serbia au fost înregistrate 19 alerte, care au implicat 33 de persoane atacate sau entități legate de mass-media. Cele mai multe alerte au fost legate de două tendințe: hărțuirea online și hărțuirea la locul de muncă. „Majoritatea amenințărilor online au fost făcute prin intermediul rețelelor sociale, inclusiv patru prin Facebook”, se spune în raport.
În Grecia au fost înregistrate 17 încălcări în total, care au implicat 19 atacuri asupra persoanelor sau entităților legate de mass-media. „Un scandal major, care implică interceptarea telefoanelor și a unui jurnalist financiar cu un instrument spyware numit Predator a stârnit noi îngrijorări cu privire la supraveghere, în timp ce un atac de incendiu major efectuat de un grup anarhist a subliniat îngrijorările cu privire la siguranța fizică a jurnaliștilor”, se spune în document, menționându-se, de asemenea, că SLAPP-urile abuzive și amenințările legale au rămas o problemă serioasă.
În Polonia au fost înregistrate 14 încălcări, care au implicat 22 de atacuri asupra persoanelor sau entităților legate de mass-media. „Jumătate dintre cazuri (42,9 la sută) au fost legate de hărțuire sau abuz psihologic, în timp ce (42,9 la sută) au fost legate de diferite forme de cenzură. Provocările legale au rămas și ele o preocupare serioasă”, notează raportul. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*