◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cazul Khashoggi, decapitat și tranșat în bucăți, în timp ce asasinii ascultau muzică

Unul dintre presupușii asasini ai jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a murit într-un accident de mașină în Riad, capitala Arabiei Saudite. Este vorba despre Mashal Saad al Bostani care a făcut parte din cei 15 agenți prezenți în ziua asasinatului în Istanbul.

Bostani a ajuns în Istanbul la orele 1 și 45 de minute, s-a cazat la Wyndham Grand Hotel și a părăsit Turcia la orele 21 și 46 de minute, la bordul unui avion privat aparținând companiei Sky Prime Aviation. Informația a fost publicată de cotidianul turc Yeni Safak.

Circumstanțele în care a murit Bostani nu sunt clare. Ziarul turc Hurriyet susține că următorul pe lista celor care vor fi asasinați este chiar consulul Arabiei Saudite la Istanbul, un martor incomod la asasinat.

În 17 octombrie 2018, ziarul Yeni Safak a publicat informația conform căreia vocea consulului se poate auzi pe una dintre înregistrările făcute anterior asasinării jurnalistului. Consulul spune asasinilor să-l ucidă pe Khashoggi în afara consulatului pentru că nu vrea să aibă probleme. Consulul s-a întors în Arabia Saudită în data de 16 octombrie, înainte ca autoritățile turce să-i percheziționeze locuința din Istanbul.

În Riad, consulul a purtat discuții cu secretarul de stat al SUA, Mark Pompeo. Înainte să devină consul, a fost pilot în armata saudită, participând la misiuni în Yemen și Siria, după care a fost ministru al apărării.

În 19 octombrie 2018, ziarul Le Figaro a publicat știrea conform căreia familia regală sudită, din cauza presiunilor venite din SUA și Europa, se gândește să-l dezmoștenească pe prințul moștenitor, despre care se spune că ar fi comandat asasinarea jurnalistului.

Conform articolului, comitetul înțelepților, cel care stabilește moștenitorul la tron, s-ar fi întâlnit în secret pentru a restabili succesiunea la tron.

Actualul prinț moștenitor, Mohammed bin Salam are 33 de ani și va fi înlocuit de fratele său mai mic, Khalid, în vârstă de 28 de ani. Acesta este un tânăr ambițios, despre care se spune că poate ameliora imaginea regalității saudite.

Jamal Khashoggi era exilat în SUA, din anul 2017, după ce a criticat intervenția Arabiei Saudite în Yemen. În data de 2 octombrie 2018, la orele 13 și 14 minute intră în consulatul din Istanbul, pentru a obține un document necesar căsătoriei cu o femeie turcă. În tot acest timp, logodnica sa l-a așteptat în apropierea consulatului.

În 6 octombrie, ziarele din Turcia publică articole despre dispariția jurnalistului și posibilul asasinat produs în consulat. În 7 octombrie, autoritățile turce hotărăsc să verifice locația consulatului. În 10 octombrie, televiziunile din Turcia prezintă imagini cu sosirea în Istanbul a celor 15 agenți saudiți.

În 16 octombrie, poliția turcă cercetează sediul consulatului și locuința consulului. A urmat știrea publicată de ziarul Yeni Safak conform căreia ar exista o înregistrare audio din timpul asasinării jurnalistului.

Acțiunea de lichidare a jurnalistului a durat 7 minute. A fost decapitat și tranșat în bucăți, în timp ce asasinii ascultau muzică.
Ziarul New York Times publică știrea conform căreia asasinul jurnalistului este un prieten al prințului moștenitor care se numește Mutreb, iar alte trei persoane care au făcut parte din grup sunt agenți secreți. Mutreb l-a însoțit pe prințul moștenitor în vizitele pe care le-a efectuat în 2018, în SUA și Franța.

Multe țări și-au anulat participare la forumul economic care va avea loc la Riad, în perioada 23-25 octombrie, ca semn de protest. Alte țări vor participa, interesul suprem fiind petrolul.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *