◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Buzz Aldrin, depresie și alcoolism după vizita pe Lună

În lunile care au urmat întoarcerii sale pe Pământ din călătoria sa istorică pe Lună, la bordul misiunii Apollo 11, Buzz Aldrin s-a străduit să răspundă la întrebarea: Cum a fost pe Lună?

Prima impresie a astronautului nu a fost una senzațională. A descris momentul în care a pășit pe Lună precum o „dezolarea magnifică”. Mai târziu, în memoriile sale a descris această experiență precum una incertă. Nu ar putea să le explice oamenilor ceea ce a simțit atunci când a ajuns pe satelitul planetei noastre.

În timp ce era privit ca un erou, Buzz Aldrin părea că este un neînțeles. Dezolarea magnifică trăită pe Lună, se transpusese în viața sa, iar alcoolismul și depresia nu îi mai dădeau pace. Întrebările nu au încetat să apară și nu puțini au fost cei care au pus aceste vicii pe seama traumelor trăite pe Lună. Dar despre ce traume este vorba? Ce a văzut el acolo? Ce a experimentat? Aceste întrebări au rămas fără un răspuns clar, născându-se numeroase speculații.

Buzz Aldrin, epuizat și obosit

La început totul părea un vis. Devenise un om important datorită realizării sale. Era invitat la numeroase conferințe și avea întâlniri cu diverși șefi de stat din întreaga lume. Trăia în lumina reflectoarelor și totul părea că este un vis.

La sfârșitul anului 1969 totul s-a schimbat. Începuse să se simtă precum un pion, pe care NASA îl trimitea acolo unde este nevoie. Cu toate acestea, noi drumuri i se deschideau și nu a renunțat la misiunea sa.

Buzz Aldrin

Aldrin i s-a alăturat consiliului de administrație al societății de asigurări Mutua din Omaha în februarie 1970, iar în primăvara a organizat o „conferință privind reprezentarea tineretului”, care să ofere studenților un forum pentru a-și transmite opiniile politice.

Cu toate acestea, activitățile pe care le realiza nu îl mulțumeau. Se simțea neîmplinit, epuizat și foarte obosit. Simțea că se îndreaptă spre abis și nu mai are scăpare.

„Am vrut să-mi reiau îndatoririle, dar nu era nicio obligație de reluat. Nu a existat niciun obiectiv, niciun sentiment, niciun proiect în care să merită să mă implic.”, spunea Buzz Aldrin.

Deznădăjduit, Aldrin a început să bea și mai mult. Și-a aruncat căsătoria pe un teren minat și deja își căuta alinarea în brațele altei femei.

Un nou loc de muncă și tratament

Lucrurile păreau că se îndreaptă spre o dramă, dar Aldrin s-a schimbat brusc. În iulie 1971, fostul astronaut s-a angajat precum instructor la Baza Forțelor Aeriene Edwards din California. Nu avea experiență în domeniu, dar nimic nu conta. La început era văzut ca o vedetă, dar în momentul în care lucrurile au revenit la normal, uzura s-a instalat. Aldrin nu mai reprezenta senzaționalul și începuse să fie uitat de colegi și prieteni.

Problemele au revenit. De data aceasta acuza dureri insuportabile de spate și gât. A fost nevoit să-și ia concediu pentru o perioadă mai lungă. În acest timp a mers la o clinică pentru investigații avansate. De asemenea, a avut timpul necesar pentru a se gândi la goliciunea din viața sa, iar sentimentele de neîmplinire au pus stăpânire pe el.

Buzz Aldrin

Atunci a fost momentul în care medicii i-au consultat istoricul medical al familiei. S-a aflat că numeroși strămoși ai săi au suferit de probleme mintale acute. Legătura a fost astfel făcută și s-a presupus că are o moștenire genetică dubioasă.

Buzz Aldrin nu a fost pregătit să aprofundeze această problemă. Nu a fost niciodată interesat să descopere cauza depresiei sale, sau cel puțin așa a dat senzația. S-a afundat și mai mult în alcool. Sticla devenise prietena sa, vesta de salvare pe care o purta în fiecare zi pentru a nu se îneca în realitatea pe care nu o înțelegea.

Buzz Aldrin și-a dezvăluit public luptele personale

Cu puțin timp înainte de a se retrage oficial din Forțele Aeriene, la 1 martie 1972, Aldrin a dezvăluit public luptele personale sale într-un articol din LA Times intitulat „Troubled Odyssey – ‘Buzz’ Aldaga’s Saga: Tough Role for Hero”.

Publicarea cărții Return to Earth, în 1973, a dezvăluit numeroase lucruri imorale din viața astronautului. Infidelitatea conjugală a fost subiectul principal, motiv pentru care a fost forțat să părăsească compania Mutual of Omaha. De asemenea, aceste dezvăluiri au pus presiune mare asupra soției sale. Aceasta cunoștea aceste lucruri despre soțul său, dar nu s-a simțit confortabil ca toată lumea să le știe. La scurt timp după moartea tatălui Aldrin la sfârșitul anului 1974, cuplul a divorțat.

Reabilitare și alcoolici anonimi

Împins de noua sa iubită, Beverly, Aldrin a intrat într-un centru de reabilitare în august 1975. După doar 28 de zile părea că se află pe drumul cel bun. Pentru o perioadă scurtă renunțase la alcool, dar problemele au recidivat. Când se lăsa de băut, când bea până nu mai știa ce face.

Acest comportament a ridicat numeroase semne de întrebare. Ceva se petrecuse în sufletul lui Aldrin în clipa în care pășise pe Lună, pentru că altfel nu se poate explica motivul pentru care a revenit pe Terra un alt om.

A văzut ceva pe Lună sau nu?

Buzz Aldrin, a trecut testul detectorului de minciuni cu privire existența extratereștrilor pe Lună. Pe lângă Aldrin și alți trei astronauți au fost supuși aceluați test, Al Worden, Edgar Mitchell și Gordon Cooper, iar rezultatele au fost pozitive.

Totul a început în 2005, când fostul astronaut Buzz Aldrin a oferit un interviu publicației americane Channel Science. În acea vreme, fostul astronaut a declarat cât se poate de clar că atunci când a ajuns prima dată pe Lună a văzut nave extraterestre.

Pentru că povestea aceasta a luat o amploare fără precedent, la vremea respectivă, Aldrin a declarat că declarația sa a fost scoasă din context și astfel a făcut pasul înapoi. Numeroase voci au susținut că i-a fost frică pentru ceea ce declarase și din acest motiv a încercat să dreagă busuiocul.

Interesantă a fost și declarația lui dr. David Baker, om de știință din cadrul proiectului Apollo 11, care i-a susținut ideea lui Aldrin. Atunci când echipajul Apollo 11 a ajuns pe Lună, acolo se afla un OZN de-a dreptul impresionant. 

Continuarea pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *