◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.04.2024

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE Ipocrizia, grandoarea și… Poporul Român

1. „POPORUL ROMÂN” este unul dintre cele mai vechi popoare din Europa şi cel mai frumos exemplu istoric de continuitate a unui neam, fie că este vorba de traci, de geţi, de daci. Locuitorii pământului românesc au rămas aceeaşi din Europa neolitică, a pietrei şlefuite, până în zilele noastre, susţinând, astfel, printr-un exemplu poate unic în istoria lumii, „CONTINUITATEA UNUI NEAM”.

Albert – Rateau Armand (1882-1938),
Arhitect francez, producător de mobilier și designer de interior. În anul 2006, Enciclopedia de Arte Decorative Grove îl caracterizează ca fiind „cel mai eminent dintre ansamblori, designeri-decoratori de înaltă calitate” care au lucrat cu materiale de lux pentru elita socială. În anul 2012, Arhitectural Digest, l-a caracterizat ca fiind „unul din cei mai exclusivi designeri de interior din anul 1920”. Două dintre realizările sale cele mai notabile sunt mobilierul de bronz al fabricii sale și desenele pe care le-a adunat în decorarea apartamentului lui Jeanne Lanvin de pe strada Barbet-de-Jouy, care mai târziu a fost donat de prințul Louis de Polignac Muzeului de Arte Decorative din Paris în anul 1965.

***

2. „TOATE FRĂMÂNTĂRILE LUMII, ÎN SPECIAL CELE SPIRITUALE, CUM AR FI NERĂBDAREA, DEZNĂDEJDEA, DISPERAREA, DERIVĂ DIN EŞECUL DE A VEDEA LIMPEDE GRANDOAREA LUI DUMNEZEU”.
Abraham Isaac Kook (1865-1935)
Filosof, rabin, savant în studiul Torei (Cartea legii lui Moise). Considerat unul din pionierii mişcării sioniste, a introdus un concept nou, conform căruia factorul uman trebuie să joace un rol principal în refacerea statului Israel şi nu cel divin. A promovat toleranţa religioasă între evreii religioşi şi cei non-religioşi. A fost un rabin ortodox, primul rabin primar din Ashkenazi al Palestinei Obligatorii Britanice, fondatorul „Centrului Central Yeshiva”, gânditor evreu, Cabalist și renumit savant. El a fost unul dintre cei mai celebri și influenți rabini ai sec. XX. În anul 1937, Yehuda Leib Maimon a înființat o fundație de cercetare religioasă și editură notabilă, cu sediul la Ierusalim, care poartă numele Abraham Isaac Kook.

***

3. „IPOCRIZIA”? – Precum un clopot dogit nu îşi recapătă niciodată limpezimea sunetului, tot astfel o inimă strâmbată de ipocrizie şi demagogie nu îşi mai dobândeşte sinceritatea simţirii în veci. „MÂNDRIA”? – E nebunie, iar lipsa de demnitate, înjosire; LENEA e viţiu (viciu, păcat), iar AGITAŢIUNILE, deşertăciune; EGOISMUL este vrednic de ură, iar MANIA devotamentului încurcă lumea; O CUMPĂTARE! Singură tu-mi eşti dragă. Mândria deschide minţii omului un drum la cotitura căruia nebunia îl pândeşte.

Adina Olănescu (1860-1907),
Scriitoare cu o educație aleasă din părinți: tatăl-magistrat, procuror, judecător, trecând apoi ca avocat pledant, în Baroul de Ilfov, de unde în 1947 a fost dat afară pentru că nu s-a înscris în Partidul Comunist Român; mama, a fost scoasă și ea afară din barou pentru aceleași motive, fiind nevoită să dea lecții de pian și franceză. Adina Olănescu a primit o educație severă, fără radio și ziare, dar, pe ascuns, cu aventurile submarinului Dox. A trăit o lume a cărților, încurajată mereu de discuțiile pe care le avea până târziu cu mama în limba franceză. Lecturile din tinerețe i-au modelat caracterul. A crescut alături de cărțile marilor scriitori: Turgheniev, Dostoievski, Tolstoi, James Hilton, Ștefan Zweig, Pearl Buck, Ioseph Kessel ș.a. Este și autoare de citate:
„Când o epocă e săracă în opere de valoare, vinovat e publicul, nu artiștii”
„Dacă te lași exploatat, lumea te numește bun; bun ești însă când dai, nu când ți se ia”.
„Lumea întreagă îți aparțin-dacă știi să o admiri”.
„În cea mai adâncă decădere, inima omului păstrează o scânteie luminoasă; puțintică o poate iarăși transforma în flacără vie; numai deznădăjduirea o stinge cu desăvârșire”.

P.S. „Vegheați, dar, că nu știți când va veni stăpânul casei; sau seara, sau la miezul nopții, sau la cântatul cocoșilor, sau dimineața. Ca nu cumva venind fără de veste, să vă afle pe voi dormind. Iar ceea ce vă zic eu vouă, zic tuturor: Privegheați! (Marcu 13, 35-37).

„CUGETĂRI” – vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan-membru L.S.R. Maramureș,
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *