◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Ambasadorul Emil Hurezeanu: „Este o rușine că în cărțile de istorie nici măcar 20 de rânduri nu sunt dedicate Revoluției din 1989”

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, susține că la 32 de ani de la Revoluție este „rușinos” faptul că nici măcar 30 de rânduri nu sunt dedicate acestui eveniment în cărțile de istorie. „Momentul a fost neobișnuit, chiar dacă erau ani de zile de acumulări de informații noi, de transformări parțiale în multe țări din răsăritul Europei, începând cu Moscova, unde ajunge la putere Gorbaciov în 1985 și lansează un fel de reformă, restructurare a comunismului, vrând să-l facă mai bun. S-a înșelat. Reformele acestea au dus doar la eliminarea lui. Apoi continuând prin Varșovia, Budapesta, Praga, în toate țările Pactului de la Varșovia avuseseră loc transformări, în cea mai mare parte pașnice. Ceea ce s-a întâmplat în 9 noiembrie 1989, străpungerea Zidului Berlinului, care era metafora concretă a Războiului Rece, despărțirea între Est și Vest, a însemnat probabil terminarea acestui proces. Și România era pe această hartă a comunismului falimentar, cu conotații chiar mai dramatice pentru viața majorității românilor decât în toate celelalte țări cu regim comunist. Aici a fost revolta cea mai sângeroasă, cum bine știm.

Transformările acestea erau inevitabile. Au pornit de la Moscova, dar fiecare dintre țările comuniste a avut o altă configurație.

Ceea ce s-a întâmplat la Timișoara a fost începutul sfârșitului pentru regimul Ceaușescu și pentru statul comunist ca atare, ca model de dezvoltare istorică. Timișoara are rolul foarte important de a fi declanșat ceea ce a existat cu adevărat – n-a fost intenția spionajului străin, a vecinilor și așa mai departe -, și anume Revoluția autentică a românilor, care au așteptat acest moment decenii, ani de zile, care s-au încărcat cu foarte multă nemulțumire și revoltă în ultimii ani, pentru că au suferit privațiuni în viața de zi cu zi, ca să lăsăm la o parte interzicerea libertății: era interzisă lumina, căldura, hrana, era penurie generalizată și s-a ajuns aici. Timișoara a fost laboratorul cu primii morți, cu reprimarea sângeroasă a tentativelor revoluționarilor, și apoi ceea ce s-a întâmplat în Timișoara s-a extins în întreaga țară. (…) Și aici trebuie să spun că e o rușine că în cărțile de istorie de astăzi nici măcar 20 de rânduri întregi nu sunt dedicate Revoluției. Este unul din marile momente ale istoriei României și fără 1989, indiferent de urmările parțiale ale misterului care învăluie încă Revoluția, dincolo de toate astea, România a intrat într-o altă eră istorică atunci, împreună cu toate celelalte țări, dincolo de întârzieri, dincolo de neajunsuri”, a spus Emil Hurezeanu, la Digi24.

2 comentarii pentru “Ambasadorul Emil Hurezeanu: „Este o rușine că în cărțile de istorie nici măcar 20 de rânduri nu sunt dedicate Revoluției din 1989”

  1. Doresc sa il contrazic pe Sorin, care stabileste intr-o interpretare deformata de multele feluri in care s=a prezentat Revolutiaa, alegand-o pe cea care ii raspunde frustrarilor si revoltei lui contra profitorilor stiuti – o reactie sentimentala de inteles – , ca observand ansaamblul mnifestarilor acelor momente, incepand chiar de la Timisoara , si luand in consideratie entuziasmul oamenilor care au iesit in strada in numar din ce in ce mai mare , prezenta lor activa in multe feluri, pe strazi si in institutii , incepand cu 16 decembrie ’89, manifestari care au ajutat la transformarea regimului comunist intr-unul democratic, se poate stabili ca evenimentele s-au constituit in ceia ce putem numi REVOLUTIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *