◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

UZPR – Întâlnire la nivel înalt, la Ambasada Chinei

Joi, 1 august, noul ambasador al Chinei la București, Excelența sa doamna Jiang Yu a invitat la un dineu oficial mai mulți lideri din mass-media românească (patroni de trust, directori generali, președinți, redactori șefi, jurnaliști), printre care și reprezentanți ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (Președintele Doru Dinu Glăvan și purtătorul de cuvânt al UZPR, Miron Manega). Întâlnirea a avut loc la sediul Ambasadei Chinei din București, într-o atmosferă protocolară și relaxată în același timp, în care fiecare invitat a avut prilejul să adreseze doamnei ambasador mesaje, propuneri de colaborare și chiar întrebări.

În acest an se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și 15 ani de la înființarea unui parteneriat amplu de prietenie și cooperare între China și România – a spus doamna Ambasador în discursul de întâmpinare. Relațiile chino-române se află la un nou punct de pornire pentru a moșteni trecutul și a deschide viitorul”. Excelența sa și-a formulat discursul pe trei direcții principale de mesaj: consolidarea prieteniei tradiționale dintre China și România, cu parteneriatul și cooperarea care decurg de aici, protecția acestei prietenii în așa fel încât modificările situației internaționale să nu o afecteze și, în cele din urmă, atașarea acestei relații la proiectele Chinei privind colaborarea cu Uniunea Europeană, în primul rând inițiativa „Belt and Road”, acesta fiind formatul de cooperare al Chinei cu țările din Europa Centrală și de Est, pe de o parte, și cu Uniunea Europeană ca entitate integratoare pe de altă parte.  „Avem speranța că prietenia tradițională dintre China și România va continua să fie o punte de legătură între China și Occident, Asia și Europa” – a subliniat Excelența Sa, sugerând atenția privilegiată acordată României de China, în „ecuația” europeană. Cuvintele cel mai des repetate de doamna ambasador, în discursul său au fost corectitudinea și dreptatea”, acestea constituind, de fapt, „declarația de principii” a Chinei în relațiile internaționale de orice fel, cu oricine.

În privința presei, doamna Ambasadorul Jiang Yu și-a exprimat recunoștința pentru rolul  important jucat de mass-media din România în promovarea dezvoltării relațiilor chino-române. Și, de asemenea, speranța „că în următoarea etapă, mass-media din România va lua în considerare situația de ansamblu și va înțelege tendința lumii, concentrându-se pe următoarele patru aspecte: în primul rând, să protejeze în comun prietenia tradițională chino-română, să răspândească pe larg realizările și experiențele dezvoltării relațiilor de prietenie chino-române, să prezinte în totalitate seria de sărbători diverse, adăugând continuu impuls la navigarea stabilă și departe a navei mari de relații chino-române”.

Au luat cuvântul aproape toți invitații, primul invitat fiind Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. El a evocat „întâlnirile” sale cu China, în peregrinările de cronicar sportiv, exprimându-și admirația față de marea cultura chineză și disponibilitatea UZPR pentru un dialog concret și punctual, pe această coordonată, între România și China. Președintele Doru Dinu  Glăvan a făcut referire și la două recente întâlniri ale Uniunii pe care o conduce cu omologii din China și cu board-ul uneia dintre cele mai prestigioase publicații cotidiene chineze, cu apariție la Shanghai. Au fost stabilite contacte care anunță relații oportune pentru ambele părți, ce trebuiesc fructificate curând.

Răzvan Păunescu, reprezentantul trustului de presă B1 și vicepreședinte al Camerei de Comerț România – China a menționat, în discursul său apreciativ la adresa forței economice a Chinei în lume, ca un amănunt empatic, că el a învățat să scrie cu un stilou chinezesc.

Miron Manega, purtătorul de cuvânt al UZPR, a adăugat, la cele spuse de antevorbitori, că are un respect uriaș față de cultura chineză, „dar de pe poziția unui popor cu o cultură care nu e cu nimic mai prejos”, precizând că „stiloul chinezesc cu care a învățat să scrie dl. Păunescu, și orice stilou de pe lume, oricât ar fi de scump, are la bază invenția din 1827 a unui român: Petrache Poenaru”. De asemenea, Miron Manega a mai spus că „dincolo de cei 70 de ani de relații diplomatice dintre România și China, aniversați anul acesta, există o relație mult mai veche, mai profundă și chiar misterioasă, pe care cercetătorii n-au reușit s-o elucideze: identitatea aproape perfectă dintre cultura Yang Shao și cultura Cucuteni”. În final, purtătorul de cuvânt al UZPR a adăugat, concretizând angajamentului lui Doru Dinu Glăvan, că Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își oferă parteneriatul în realizarea unui schimb cultural efectiv între cele două culturi menționate, în cadrul unui proiect bilateral ce s-a putea numi: „Cucuteni în China, Yang Shao în România”. Doamna ambasador și-a manifestat cu nedisimulată bucurie entuziasmul, aprobând pe loc propunerea și adăugând că dorește neapărat să meargă în vizită la Cucuteni.

Întâlnirea de la Ambasada Chinei și-a atins obiectivele și de o parte, și de alta, deschizând, prin mijlocirea presei, o nouă perspectivă în întărirea unor relații diplomatice benefice, care durează de 70 de ani.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *