◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

INVITAȚIE LA O PLIMBARE PRIN LONDRA

Iulie 2019. Câteva zile petrecute în capitala Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Londra. Metropola în care trecutul istoric se „simte” la tot pasul în ciuda aglomerației de pe principalele artere. Pasionații de istorie și de artă se strecoară printre europeni – mulți „vestici”, dar și arabi și asiatici, ajungând în dreptul monumentelor și al muzeelor, încântați de tot ce au în față, îmboldiți de dorința de a pătrunde în instituțiile de cultură păstrătoare de opere de artă și vestigii istorice.

Oamenii își văd de viața lor. Cu Brexit. Fără Brexit. Sunt încântată să constat multitudinea de ziare care se află, cum se spune la noi – pe toate drumurile, distribuite gratuit în zonele stațiilor de metrou și prin magazine, cu taote că, în acestea există și ziare contra cost, sub o liră sterlină. Ziare diverse. Știri diverse. Și un uluitor număr de pagini – 55 – ilustrații color! Oamenii au de unde alege! La fel cum au de unde alege din multitudinea de ispite culturale, magazine și parcuri. Nu te plictisești la Londra. Celor pasionați de cultură și dornici de cunoaștere le-ar trebui câteva săptămâni să exploreze orașul cu toate comorile lui, mai ales că temperatura, foarte plăcută, care rar urcă la 30 de grade, înlesnește plimbările pe jos, în detrimentul metroului chiar dacă rețeaua acestuia, cea mai veche din lume, favorizează parcurgerea unor mari distanțe în toate zonele Londrei. Și transportul cu autobuzele roșii este o ispită pentru cei aflați pentru puțin timp în Londra. În afara unei imagini pitorești, acestea oferă o aventură strecurându-se printre numeroasele autoturisme din marile intersecții, de exemplu Oxford Circus și Piccadilly Circus, și pe străzile, mai largi sau mai înguste, incredibil de aglomerate.

Cu cât te îndepărtezi de arterele mari, ai șansa de a întâlni mai mulți englezi și posibilitatea de a intra într-un pub mai liniștit să mănânci fish and chips, un burger sau un alt fel de mâncare specific acestuia, să bei o bere, de preferat Guinness. Însă, trebuie să ai grijă să nu te acapareze prea mult vreun muzeu, pentru că dacă intenționezi să mergi la pub, după ora 15 nu mai găsești locuri decât dacă vrei să te amesteci printre englezii care stau în fața acestuia, bând bere și vorbind, după un mai vechi obicei.

Muzeele, la Londra, au acest „mare defect” – te acaparează și ajungi să rămâi nemâncat. Nu poți rata muzeele de artă: Galeria Națională din Trafalgar Square, Tate Britain – unde se află o colecție impresionantă a pictorului britanic William Turner, Tate Modern – Galeria națională  de artă modernă, The Wallace Collection (o colecție impresionantă de picturi și alte obiecte de artă într-un spațiu elegant), Muzeul Sir John Soane (fabulos! un interior uluitor realizat de arhitectul Sir John Soane și o colecție pe măsură). Aceste muzee, dar și altele, sunt gratuite. Cine dorește, poate să doneze la intrare. Nu am putut însă să nu constat că sunt organizate expoziții temporare, cu bilet de intrare cu un cost ridicat. Sper exemplu, la Galeria Națională un bilet la intrarea în expoziția Van Gogh, unde se afla și o pictură – Floarea soarelui – expusă de obicei într-o sala a Galeriei, costa 25 lire sterline. Nici nu e nevoie să mai amintesc de Britsh Museum (Muzeul Britanic). Dar o fac în semn de respect pentru unul dintre cele mai vechi și impozante muzee din lume, primul muzeu național public din lume. Este o încântare să vizitezi Muzeul de Istorie Naturală, casa lui Charles Dickens și casa unde Sigmund Freud și-a petrecut ultimul an de viață, dar și Muzeul Academiei Regale de Muzică. Cred că nu strică să te înfricoșeși puțin în Turnul Londrei, dar și să te distrezi în compania desenelor, caricaturilor și benzilor desenate din Cartoon Museum (Muzeul Desenelor animate) sau la cel mai faimos muzeul al figurilor de ceară din lume – Madame Tussauds.

Ar fi mult mai multe de spus și de scris. Mă opresc aici invitându-vă să descoperiți sau să redescoperiți Londra, îmbogățindu-vă sufletește, reflectând, dar și recreându-vă prin marile parcuri ale Londrei – Hyde Park, Regent’s Park, St.James’s Parc, Green Park – sau pe Tamisa, pe vaporaș, pentru a vedea Palatul Westminster (chiar dacă în prezent se află în renovare), Tower Bridge, clădirile foarte înalte, moderne construite mai recent, și să respirați aerul Londrei care nu este deloc așa cum se spune – poluat. Oricum, mult mai puțin decât aici, în capitala noastră europeană.

Camelia Pantazi Tudor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *