◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Cutremur îngrijorător în Vrancea! Date care dau batai de cap

O succesiune de cutremure, cu o anumită periodicitate, în într-o zonă foarte periculoasă – și la o adâncime de asemenea foarte periculoasă – circa 70 kilometri.

Un seism important a avut loc la miezul nopții, epicentrul fiind localizat în Vrancea, transmite  Institutul  Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Datele prezentate nu sunt de natură să liniștească: magnitudine a fost 4.1 grade pe scara Richter, însă adâncimea a fost de numai 70 de kilometri.

Seismul a avut loc la ora 00:05:08 și a fost localizat în apropiere de Năruja – la mică distanță de Andreiașu de jos, acolo unde a fost stabilit epicentrul marelui seism din 1977.

Acum două luni, pe 28 mai, în același loc s-a declanșat un seism cu magnitudinea de 3.7 grade, situat cam la aceeași adâncime: 67 kilometri.

Cu alte două luni înainte, pe 5 aprilie, tot în același loc a avut loc un seism cu magnitudine a de 3.4 grade – și o adâncime apropiată: 76 kilometri.

Deci, o succesiune de cutremure în într-o zonă foarte periculoasă – și la o adâncime de asemenea foarte periculoasă – circa 70 kilometri.

Mai mult, crescendoul magnitudinilor cutremurelor majore din acea zonă epicentrală – 3.4, 3.7, 4.1 grade – și intervalul relativ constant, de circa 2 luni, poate duce la o concluzie îngrijorătoare: o acumulare de energie în zona aceea, care a generat și marele cutremur din 1977.

Ne putem aștepta la un seism major cu epicentrul în punctul Năruja – Andreiașu? De remarcat că adâncimea epicentrului seismului din 1977 a fost de 93 kilometri – ori în cazul unui seism la 70 de km, efectele pentru zonele apropiate  pot fi mai mari chiar în condițiile unei magnitudini mai mici decât în 1977.

Repet, acestea sunt simple analize, nu previziuni, cu atât mai puțin date certe că va veni un mare seism. Repetabilitatea, periodicitatea  seismelor catastrofale nu este confirmată nici statistic, nici științific.

Dar, sunt observații pe care le facem  – și întrebări pe care le punem.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *