default-logo

Generalul român care a pus opinca pe Budapesta are statuie la Cluj

Generalul care a eliberat Budapesta acum 100 de ani, are începând de azi o statuie în Cluj Napoca, proiect realizat și finanțat de Camera de Comerț și Industrie a României. Puțină lume știe, că exact acum 100 de ani, un regiment militar românesc, sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu a intrat în Budapesta, unde a reinstaurat ordinea socială, după ce guvernul comunist din Ungaria, condus de Bela Kun a instaurat teroarea și dezordinea. Trupele române au stat în Budapesta, pe data de 4 august 1919, și au stat până în luna noiembrie 1919, când s-au retras pe actuala graniță de vest a României.

Camera de Comerț și Industrie a României, prin președintele Mihai Daraban, s-a ocupat de acest proiect cu totul excepțional, de a reduce la lumină marile valori ale neamului românesc. Generalul de armată, Gheorghe Mărdărescu a fost comandantul trupelor militare românești trimise în Ardeal, după decembrie 1918 și strategul care a reușit să învingă trupele maghiare care doreau să recucerească Transilvania. Și mai puțină lume știe faptul că generalul Mărdărescu a întocmit planurile de luptă de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din primul război mondial, lupte în care armata română a ieșit învingătoare.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României a declarat că a dorit să ridice această statuia, în memoria generalului Mărdărescu, doarece și înainte de 1989, dar și după, istoria a ocolit acest subiect glorios din istoria armatei române. ”Pe mine personal m-a obsedat opinca pusă pe Parlamentul din Budapesta. După cum știți este vorba despre izgonirea bolșevicilor din Ungaria. Tot ce era manual de istorie înainte de 1989, acest capitol era complet cenzurat. Din păcate, subiectul nu a fost revitalizat după Revoluție, când s-a discutat foarte puțin”.

Statuia de la Cluj a fost realizată după o fotografie a generalului Mărdărescu, din timpul ocupației Budapesta, de pe un pod din Budapesta. ”Noi am realizat o documentare istorică a personalității generalului Mărdărescu. Am adunat fotografii pe care le-am predat sculptorului Ministerului Apărării Naționale, colonelul Valentin Tănase, care a relizat statuia, din bronz. Pot să vă spun că proiectul a costat undeva la 100.000 de euro”, a mai spus Mihai Daraban.

La inaugurarea statuii generalului Mărdărescu de la Cluj au participat președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop, ministrul Apărării, Gabriel Leș dar și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Nepotul Generalului Mărdărescu prezent la Cluj

Gheorghe Vladimir Mărdărescu, strănepot al generalului Mărdărescu

Discret, în public, un bărbat trecut de 60 de ani, plângea de emoție. Înalt și slab, bărbatul se recomandă Gheorghe Vladimir Mărdărescu, strănepot al generalului Mărdărescu. În prezent, profesor universitar, Vladimir Mărdărescu a venit la Cluj cu fotografia bunicului său, în uniforma de paradă a armatei române. ”Era un bărbat autoritar și clar. Nu iubea trădătorii de niciun fel. Era un militar pur sânge. Iubea țăranul și soldatul despre care spunea că au îndurat răutățile și greutățile istoriei”, spune profesorul Mărdărescu despre înaintașul său.

Înaintea luptei pe care regimentele românești, în frunte cu Regimentul 4 Vânători, au dat-o cu armatele lui Bela Kun, generalul Mărdărescu a mers în fața trupelor și i-a îmbărbătat. Profesorul Mărdărescu spune că mesajul a fost scris de general pe o foaie pe care a moștenit-o din tată în fiu. ”Dragi soldați. În pericol nu este România. În pericol este numele român și tot ce înseamnă românește. De aceea vă cer ca asemenea răzeșilor din vechime, încă o dată să puneți pieptului, agresorilor din fața voastră și să îi frângeți gâtul și trufia”, a mai spus profesorul Mărdărescu, care știe pe de rost acest îndemn.

A venit cu poza tatălui, ofițer care a luptat mulți ani sub comanda Generalul Mărdărescu

Inaugurarea statuii generalului Mărdărescu, la înițiativa Camerei de Comerț și Industrie a României, a stârnit un viu interes din partea clujenilor.

Marie Miron, fiul unui ofițer care a luptat sub comanda Generalului Mărdărescu

continuarea pe evz.ro

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.