Un nou număr al revistei Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Inteligența solidarității jurnaliștilor autentici

În numerologie cifra 9, numărul la care a ajuns în prezent Revista UZP, în condiții grafice excelente, realizate de Ovidiu Zanfir, este asociată cu inteligența. Cu adevărat, într-un climat, am spune, de normalitate, acest nou număr confirmă inteligența breslei jurnaliștilor profesioniști, generatoare de atitudini constructive, din ce în ce mai puternică și vizibil mai solidară. După Adunarea Generală Extraordinară din 8 septembrie 2017, filialele UZP s-au repliat, devenind autentici “consilieri” pe probleme de relatare și zugrăvire a tabloului societal.
Invităm cititorii noștri, așa cum o facem trimestrial la apariția unui nou produs editorial, marca UZP, să parcurgă conținutul care poartă semnături de referință, precum: Titus Andrei (Melodica românească), Ovidiu Balint (100 de ani în care nu am învățat nimic. Ce a avut ziaristul Ioan Slavici cu Marea Unire?), Firiță Carp (Revista revistelor: Urmuz și Revista Nouă & O nobilă încăpățânare: Raed Arafat), Elena Chiriță (Argentina: 400 de jurnaliști au primit Premiul Konex – Interviu cu Președintele Fundației Konex, Dr. Luis Ovsejevich), Nicu Ciobanu (Casa de Presă și Editură Libertatea sau Creanga de aur a unei etnii), Șerban Cionoff (Cine a câștigat și cine a pierdut testul puciului? & O tânără jurnalistă care bate cu uitarea – Eveline Păuna), Dan Toma Dulciu (Wall Street-ul românesc al Vienei), Teodora Marin (Violența în mass-media și criminalitatea ca fenomen social), Galina Martea (Populismul demagogic – mișcare politică în detrimentul maselor), Ștefan Mitroi (Învierea lui Eminescu), Lucian Oprea (Despre un vis devenit realitate: Gândacul de Colorado), Corina Popescu (De la adevărul ca o poveste, la povestea ca adevăr), Carol Roman (Confesiunea unui “avangardist”: Sașa Pană), Ioan N. Roșca (Drepturile umane și reflectarea lor în mass-media), Octavian Știreanu (Nevoia de atitudine), Dan Teodorescu (Cenaclul George Topârceanu a renăscut de peste veacuri), Ioan Tudor Vasilescu (Octavian Andronic și Libertatea conștiinței profesionale), Corneliu Vlad (Presa: nu a patra putere, ci prima contraputere în stat) și, cu voia dumneavoastră, subsemnata.

La rubrica Fotoreporteri UZP, Ilie Bumbac surprinde ochiul sufletului cu fotografii color pline de farmec informațional… Și, așa cum am obișnuit – spunem noi – cititorul, vocile tinere ne însoțesc și în acest număr. La rubrica Reflexii, sub semnul interogării Jurnalismul este act de creație?, Ștefan Pană și Florentina Tituleac răspund în acord cu experiența acumulată.

Revista UZP nr. 9, primul din anul 2018, rămâne un act mobilizator al breslei jurnalișilor profesioniști către o atitudine conștientă de a împlini așteptările celor care au înțeles importanța creației jurnalistice, conectată la regulile contextului socio-politic adesea potrivnic unui climat armonios societal.

Daniela GÎFU

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.