◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

A doua ediție a ”AIPS SPORT MEDIA AWARDS” ”OSCARURILE„ PRESEI SPORTIVE INTERNAȚIONALE, AȘTEAPTĂ SĂ FIE CUCERITE!

Presa sportivă românească are o îndelungată și fructuoasă tradiție, devenind, în timp, unul dintre pilonii jurnalisticii internaționale, cu o poziție activă și recunoscută valoric în cadrul Asociației Internaționale a Presei sportive (AIPS), organismul profesional de vârf, inființat în 1924 și care reprezintă mass-media sportivă internațională, cu 154 de asociații naționale afiliate. În dorința de a consolida cooperarea dintre asociațiile membre, mereu în apărarea sportului și interesului profesional al membrilor, AIPS a inițiat o serie de programe de anvergură.

Având la baza ideea că sportul constituie un instrument valoros pentru educație și cultură, AIPS a lansat, în 2018, ”AIPS SPORT MEDIA AWARDS”, carereprezintăceamaiînaltădistincțieinternaționalăînindustria mass-media de sport, onorându-i pe acei profesioniști din întreaga lume, care continuă să realizeze cele mai bune și cele mai creative produse jurnalistice, de pe toate platformele media, de la fotografie la video, de la print la digital, de la podcast-uri la blog-urile de sport.

“AIPS Sport Media Awards” – pe drept cuvânt numite și Oscarurile” presei sportive -sunt o celebrare a excelenței în mass-media, reprezentând un nou orizont de inspirație pentru jurnaliștii sportivi din întreaga lume. Prima ediție a Ceremoniei Premiilor a avut loc la Lausanne, înianuarie 2019, la start cu peste 1300 de produse jurnalistice cu tematică sportivă, spre cinstea presei sportive românești pe podium la categoria Presă scrisă – articol, s-a aflat și colegul nostru Dumitru Graur, într-o disputa cu alțipeste 300 de jurnaliști, în timp ce la categoria Blog, Lucian Oprea a fost pe locul 7 mondial și 5 european, la fel într-o acerba concurență cu peste 150 de bloguri din întreaga lume.

Acum, ”SPORT MEDIA AWARDS” se afla la a doua ediție, una care se anunță la fel de ”aglomerată”, concursul fiind deschis tuturor jurnaliștilor profesioniști, angajați sau independenți, membri ai AIPS sau nu, dar care trebuie să provină dintr-una din țările reprezentate de cele 160 de Asociații Naționale membre, la ”capătul drumului” aflându-se si premii tentante: 8000 USD / 3000 USD / 2000 USD pentru cei trei care vor urca pe podiumul de premiere. Înacest an, a fost create o nouă categorie, cea destinată ”Tinerilor reporter”, învingătorii fiind răsplătiți cu o bursă acordată de AIPS pentru participarea integrală la un mare evenimen sportiv international.

PARICIPARE: Numai lucrările publicate între 18 septembrie 2018 și 7 octombrie 2019 vor fi acceptate, iar înscrierile pot fi făcute în orice limbă, numai prin intermediul site-ului special (https://www.aipsmedia awards.com), ultima zi fiind 7 octombrie 2019.

Care sunt Categoriile de concurs?

FOTOGRAFIE -1. Sport – Acțiune:  Imagine care surprinde un moment de excelență sau o performanță sportivă, de la un anumit eveniment. 2. Portofoliu: Celpuțintrei, dar nu mai mult de cinci fotografii, care pot fi de la același sport sau de la același eveniment sau de la evenimente și sporturi diferite.

PRESĂ SCRISĂ – 1. Editorial / Articol (Best column): Un produs care oferă o opinie clară și relevantă a subiectului, autoritate, înțelegere și introspecție în problema tratată, precumși talent înutilizarealimbiiîn care estescris. Articole de opinie, blog-uri, articole de investigații și editoriale se încadrează în această categorie.2. Reportaj / Interviu (Best color piece): O realizare publicistică- reportaje, portrete, interviuri, relatări-prin se care demonstrează inovaţie, gândire, cercetare, bine scrisă, cu pasiune şi perspicacitate publicistică, care surprinde momente de mare intensitate emoţională din lumea sportului.

AUDIO – Această categorie include reportaje radio, podcast-uri, comentariu sau alte materiale audio care trebuie să fie nu numai convingătoare, dar să dispună și de elemente tehnice inovative și o cercetare de calitate.

VIDEO – Categoriile video sunt dedicate celor care, pe platforme tradiționale sau în noua media, valorifică imaginea în mișcare, cameraman, realizator, producător sau echipă de producție reprezentată de o persoană care acoperă un eveniment sportiv: 1.Profil de sportive (Realizare video care surprinde o imagine captivantă și detaliată a unui sportiv sau a unei personalități proeminente și relevante din sport); 2. Documentar (O poveste fascinantă, convingătoare  cu privire la orice aspect al lumii sportului, care demonstrează implicare și cercetare de calitate, energia unui editorial, combinate într-o realizare de valoare jurnalistică); 3. Scurtmetraj: Un video, care nu durează mai mult de 10 minute, care abordează orice subiect sportiv, cu puterea unui reportaj, cu o filmare inovatoare și relevanță jurnalistică.

TÂNĂR REPORTER – Categorie dedicată tinerilor reporteri, deschisă profesioniștilor sub 30 de ani (născut la / după 1 ianuarie 1990). AcestePremiidestinatetinereigenerațiisubliniazăeforturile AIPS de aoferi un viitormai bun înaceastăprofesie: 1. Fotografie; 2. PresaScrisă; 3. Audio și Video

JURIUL. Materialele pot fi înscrise în orice limbă. Fiecare înscriere care nu este în engleză, este jurizată, în prima fază, de un nativ vorbitor al limbii respective din Comitetul Executiv al AIPS. Dacă este admisă, producția respectivă va trebui tradusă în limba engleză, via un serviciu profesionist.

Materialele înscrise în concurs vor fi supuse unei analize extrem de exigente a două jurii internaționale. Celdintâi, format din cei 24 de membri ai Comitetului Executiv al AIPS, care realizează preselecția la fiecare categorie, nominalizând primii zece candidați potențiali pentru faza a doua. Cele 10 producții jurnalistice finaliste sunt supuse Juriului Internațional, format din 11 profesioniști respectați, reprezentanți ai unora dintre cele mai importante organizații de media de sport din întreaga lume, care vadesemnapodiumul. Cei trei finaliști, care vor fi invitați la Ceremonia de acordare a premiilor, înfebruarie 2020.

De altfel, mai multe amănunte se pot afla, accesând https://www.aipsawards.com/ sau https://www.aipsmedia.com/index.html, Regulamentul de concurs putând fi consultat și în limba română.

La prima ediție, o ”echipă” de talentați jurnaliști români s-a prezentat cu valoroase producții din zona presei scrise, digitale ș ifoto, ceeace le-a permis să se afle în primele rânduri la Ceremoniei de la Lausanne 2019.

”Ușa” înscrierilor este, in acest moment, largdeschisă, iar numărul celor care și-au depus până acum oferă indicii că în ultima zi (reamintim, 7 octombrie) se va depăși cu mult în scrierile de anul trecut.

Vrem să credem că ziariștii noștri sportivi, care activează pe toate platformele media, nu vor rata ocazia de a fi, din nou, printre cei mai buni.

Ca la orice examen, prima condiție este să te prezinți!

Emanuel Fântâneanu

Membru Comitetul Executiv AIPS

Un comentariu pentru “A doua ediție a ”AIPS SPORT MEDIA AWARDS” ”OSCARURILE„ PRESEI SPORTIVE INTERNAȚIONALE, AȘTEAPTĂ SĂ FIE CUCERITE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *