◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Din puţul fără fund, dar cu telecomandă  

Emisiunile trece, perlele rămâne

 Turcescu crucișătorul Biruința la Băsescu • 1,2 miliarde de aripioare de pui la Super Bowl 2019 • Județul Suceava, Mureș, Harghita • O să fie eu care poate nu fi • Banciu: răposatul George Stanca – o scârbă de om, un om grețos

 

  • „Traian Băsescu a crezut că țara se conduce ca un crucișător, cum condusese el Biruința.” (Robert Turcescu, Realitatea TV, 3 februarie 2019)

Văz enorm și simț mostruos au slugile în formă continuată ale lui Traian Băsescu, de ajung să transforme un petrolier într-un crucișător, să confunde un mare vas comercial pașnic cu un monstru de luptă. Și asta doar pentru că, în mintea valeților, șeful este Zeus. După această greșeală, avem o mare dilemă: colonelul Descoperit-Acoperit e ori cam incult, ori prea slugoi. Sau ambele.

  • „Nu se compară experiența lui Ion Iliescu prim-secretar partid cu experiența președinte țară.” (Robert Turcescu, Realitatea TV, 3 februarie 2019)

Dacă tot am reușit să urmărim acest ins neguros timp de câteva zeci de secunde fără să mâncăm lămâie, am remarcat pronunția consecventă de șmecheraș din Sud, care se crede Cristian Tudor Popescu. Diferența este că CTP are talent și este expresiv, chiar și când e feroce sau nedrept. când preșul la picioarele Băsului doar ne julește timpanele, repetând neobosit și grosolan „dă” în locul lui „de”.

  • La această finală s-au vândut 1,2 miliarde de chicken wings.” (Radio Total FM, 4 februarie 2019)

Doamne, ce apetit și ce potențial! Ori mănâncă americanii mai mult decât ne-am fi imaginat vreodată, ori comentatorul radio nu știe să citească știrea corect. La finala „Super Bowl 2019” se știe că au participat 100.000 de oameni. Dacă ar fi adevărat că s-au vândut 1,2 miliarde de aripioare de pui la acest meci, ar însemna o medie de 12.000 de aripioare per spectator, ceea ce e mult chiar și pentru burțile încăpătoare ale americanilor. Să zicem că, în medie, o aripioară are doar 25 de grame. Văleu sau, mai exact, wow! Asta înseamnă 300 de kile de mâncare (fără băuturi) pentru fiecare burdihan venit la meciul de fotbal american. Dar rețineți: unii poate că nu au mâncat (media de) 300 de kile, așa că rezultă din inepția dată la radio că ar fi existat spectatori care ar fi băgat în ei și 500 de kile de pui, doar la un meci! Ce prostie, ce lipsă de luciditate din partea corespondentului radio, care putea să fie mai atent și să spună adevărul: aripioarele acelea s-au vândut în toată America, pe durata meciului, nu la meci.

  • „…judeţul Suceava, Mureş, Harghita” (pe ecran, Antena 3, 4 februarie 2019)

Nu există un județ „Suceava Mureș Harghita” (după modelul de nume compus Caraș-Severin sau Satu Mare). Sunt trei, așa că trebuia spus „județele”. Revizioniștii hungariști și-ar dori, desigur, ca Harghita, Covasna și Mureș să fie țărișoare independente, dar asta e o altă problemă.

  • O să fie eu şi cu chitara şi cu microfonul şi cu nişte idei… Inspiraţia care poate fi sau care poate nu fi transformă un spectacol prost, banal, într-unul bun, sau transformă o premisă bună într-o tâmpenie, într-un rateu.” (Andrei Păunescu, ‘Neaţa cu Răzvan şi Dani, Antena 1, 4 februarie 2019)

Eu am spus toate astea pe post, eu m-am prins în flagrant, eu mă pun în pioneza insectarului cu greșeli: dezacord și formă greșită a verbului.

  • „Jurnalistul şi scriitorul, poetul, publicistul George Stanca, în vârstă de 71 de ani, ne-a părăsit astăzi, la Spitalul bucureştean Sfânta Maria, după un stop cardiac. El avea o boală cronică, posibil ciroză, din ce înţelegem noi. Era grav bolnav, dar continua însă să scrie pentru Click, ştiţi faimoasele scrisori ale lui George Stanca, unde prieteni şi duşmani ai săi primeau în fiecare zi câte o epistolă deschisă pe care marele poet o publica. De cele mai multe ori erau nişte dulcegării la adresa relaţiilor sale, pentru că, deşi a fost talentat şi nu a fost impostor în meseria lui, a fost o scârbă de om, aşa cum poate să îl descrie o emisiune de pamflet. Un om greţos, într-adevăr, cu toate simptomele, cu toate situaţiile prin care trecea, cu toate încercările lui de a fi în anumite momente altcineva. Nu i-a reuşit foarte mult! Eu, însă, mă simt onorat că am avut această şansă să mi se adreseze George Stanca în două rânduri. Puţini contemporani de-ai mei au fost în această situaţie. De două ori mi-a scris poetul. O dată în 2010, pe vremea când realizam faimoasa emisiune de la radio, la Sport Total FM, eram cu Andi Stănescu şi țin minte că trei ore i-am comentat acea scrisoare absolut fascinantă, pe care s-a simţit dator să mi-o trimită după ce l-am făcut oale şi ulcele, albie de porci, pe Adrian Păunescu, odată cu decesul lui…” (Radu Banciu, B1 TV, 4 februarie 2019)

Răutatea i-a pătruns atât de tare în oase lui Radu Banciu, încât mușcă nesătul din morți, când are ocazia, ca o hienă cheală, ca un cioclu pitic și snob, care graseiază intenționat francofon. Problema maladivă a acestei creaturi (nu lipsite de talent și de expresivitate) este că îi place să se dea în spectacol cu formule dure, făcând pe neînfricatul, chiar și când mor cei pe care nu îi suportă. Ba chiar se laudă, lovind în George Stanca, abia decedat, că l-a înjurat și pe Adrian Păunescu, tot în ziua morții. Asta e boală „curat murdară”, nu e nici măcar un simplu teribilism din răutate.

Andrei Păunescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *