◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Din puţul fără fund, dar cu telecomandă

Emisiunile trece, perlele rămâne (366)

 Muia și Laba – soluții electorale • Genunchele al lui domnul Pop și al lui domnul Pătraru • Cod a educației • Adomniței și Miclea a contribuit și va contribui • George Ivașcu jură strâmb, pentru poporul său • Nu zi nimic • Mină la 5400 metri sub pământ

  • „Votează primar Muia Marcel… Vasile Laba – primarul nostru” (pe ecran, România TV, 21 aprilie 2012)

Acum, când se apropie o nouă rundă de alegeri europarlamentare, să ne reamintim două afișe amuzante, pentru două candidaturi serioase (de la localele din 2012), care reprezintă chintesența relației dintre cei aleși și popor. Nici nu e nevoie de prea multe comentarii. Ne putem desfăta doar cu numele puse pe stâlpi de către doi dintre candidații de acum șapte ani: Marcel Muia, primarul localității Chevereșul Mare din județul Timiș, ales deja în 2008 cu sloganul „Mai bine pentru mai mulți”, și Vasile Laba, primarul localității Tiha Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, ales și în 2008 cu sloganul „Eu mă țin de cuvânt”. Dincolo de ceea ce înșiși candidații au considerat că trebuie să folosească drept cuvinte cheie în propriile campanii (Muia – pentru mai mulți; Laba – se ține…), sugestiile cârcotașilor au fost și ele multe și tari: „Realegem Muia”, „Muia, cea mai bună soluție”, „Continuăm cu Muia”, „Laba în sprijinul cetățenilor”, „Laba nu te lasă la greu”, „Laba, alegerea corectă”, „Gospodarul Laba o să facă treaba” etc. Deci, haideți cu încredere la vot!

  • „Nu vă impacientați, nu este nimic grav. Mă operez la genunche. (Liviu Marian Pop, 7 martie 2016, citat de Dragoș Pătraru la Starea nației, TVR 1, 9 martie 2016)

Culmea este că, în emisiunea în care tocmai îl ironiza pe bună dreptate pe Liviu Pop (fost ministru al Educației) pentru greșelile de limbaj, necruțătorul comentator Pătraru ne-a oferit și el o perlă: „Așa și cu genunchele ăsta al lui domnul Pop”, variantele corecte fiind „al domnului Pop” și „genunchi”.

  • „Sunt stabilite toate titlurile și subtitlurile care vor sta la baza acestui cod a educației… Și domnul Adomniței, și domnul Miclea a contribuit și va contribui în egală măsură la închegarea acestui cod a educației, urmând ca până în 14-20 august să sperăm că se finalizează tot acest cod a educației.” (Liviu Marian Pop, la Realitatea TV, citată de www.acru.ro și www.youtube.com, 29 iunie 2017)

Cu o floare greșită nu se face un buchet, dar cu un snop de gafe iese chiar o coroană, bună de pus pe mormântul gramaticii limbii române. Autorul perlelor în formă repetată este tot Liviu Pop, cel care (reamintim) a condus Ministerul Educației și care ne oferă aici două tipuri de dezacorduri: în număr, între subiect și predicat (Adomniței și Miclea „au contribuit” și „vor contribui”), și în gen (corect era „cod al educației”).

  • „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului meu…” (George Vladimir Ivașcu, la depunerea jurământului ca ministru al Culturii și identității naționale, Antena 3 și alte televiziuni de știri, 29 ianuarie 2018)

Textul corect al jurământului, conform articolului 82, aliniat 3, din Constituţie, conține formula „poporului român”, nu „poporului meu”: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” Modificarea ad-hoc a textului oficial al jurământului a fost interpretată de unii ca fiind intenționată și cauzată de prioritățile actorului-ministru, în contextul în care se discută despre apartenența sa la masonerie. De ce ministrul a evitat cuvântul clar „român” și a ales forma confuză „meu”?

  • Nu zi nimic!” (Dan Negru, Te pui cu blondele, Antena 1, 23 decembrie 2018)

Corect era „nu zice”. Ciudată greșeală, pentru că Dan Negru nu e deloc blond, nici la propriu, nici la figurat.

  • „Şi el atunci a avut cel mai frumos răspuns care numai un geniu îl poate da… Lipseşte cuvântul pe buze.” (Florin Piersic, Te pui cu blondele, Antena 1, 23 decembrie 2018)

Din cuvintele frumoase ale lui Florin Piersic (despre Lucian Blaga) lipsește prepoziția „pe” (obligatorie la cazul acuzativ, aici: pe care). Apoi, „pe buze” sunt două cuvinte, nu unul.

  • „Eram pe un canal de fugă, filmam cu Mălăele, la 5400 metri sub pământ.” (Florin Zamfirescu, Antena Stars, 10 februarie 2019)

Poate era vorba de 540 de metri, nu de 5,4 kilometri, pentru că nu există pe lume vreo mină mai adâncă de 4 km (și aceea, de aur, în Africa de Sud), iar în România cea mai adâncă mină, care este cea din Petrila (în Valea Jiului), nu ajunge nici la 1000 de metri. Deci, mai mare atenție la deosebirea dintre metri și decametri.

Andrei Păunescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *