◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Mesaj U.Z.P.R. Nu lăsați țara nepăzită!

Urmărind cu atenție și îngrijorare evoluția cazului „Gheorghe Dincă” de la Caracal – caz devenit exponențial pentru atitudinea deplorabilă a instituțiilor statului față de cetățenii săi – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România reiterează punctul de vedere exprimat deja, în urmă cu câteva săptămâni, la care adaugă câteva observații noi.

Amploarea cazului, cu toată încărcătura sa tragică și emoțională, a scos în evidență forța civică pe care o poate avea presa, atunci când vrea. A fost/este una din puținele situații în care mass-media, aproape la unison, a reacționat unitar, făcând dezvăluiri – sau forțând dezvăluiri – inimaginabile privind existența unor grave complicități infracționale la nivel de instituții. Dezvăluiri care vor duce (sperăm!) la schimbări majore în cadrul MAI, Justiției, Procuraturii, DIICOT, dar chiar și mai sus, la nivel guvernamental și parlamentar. Presa din România s-a substituit – benefic și necesar, de data aceasta – instituțiilor amintite, trezind, în conștiința publică, o reactivitate care nu mai părea posibilă.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România salută atitudinea unitară de responsabilitate civică a presei – unitatea întru dreptate fiind în esență menirea fundamentală, rațiunea de a fi, a UZPR – și-i felicită pe jurnaliștii dedicați cazului, pentru consecvența și performanța de a scoate la iveală implicații și complicități inadmisibile ale unor reprezentanți ai instituțiilor amintite, dar și pentru reușita mobilizării, în această direcție, a unor persoane și personalități publice. Aceasta este, într-adevăr, dubla menire a ziaristului român: câine de pază al democrației și sanitar al vieții publice.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România atrage în același timp atenția, tuturor jurnaliștilor din România, să nu se lase absorbiți total de un singur caz – exponențial, cum am spus, pentru dezastrul infracțional al instituțiilor – pentru că în spatele unui asemenea caz se pot petrece ticăloșii mult mai mari. Anul trecut, de exemplu, pe 10 august, în timp ce oamenii protestau – legitim – în fața guvernului, pentru mascarada juridică ce avea să ducă la eliberarea infractorilor din penitenciare, Parlamentul aproba aproape în unanimitate – și președintele țării promulga, pe repede-înainte – , ticăloasa „Lege Vexler” care consacra definitiv, în fața Europei și a lumii, imaginea românilor de popor antisemit care trebuie încorsetat prin legi specifice. Iar acum, când toată opinia publică și toată presa sunt concentrate pe cazul Gheorghe Dincă, prefecturile județene, la dispoziția guvernului, cer tuturor primăriilor din țară listele cu terenurile disponibile care au mai rămas nevândute. Nu e cazul să intrăm în amănunte, știm care e scopul.

De aceea, mesajul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, acum și întotdeauna, este următorul: Nu puneți toate ouăle în același coș! Nu duceți toate „trupele” în aceeași bătălie, căci poate fi o ambuscadă! Nu lăsați țara nepăzită!

Jurnaliștii români de pretutindeni sunt, în acest moment, singurii ei grăniceri.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *