185 DE ANI – ARC PESTE TIMP: ARADUL ORAȘ LIBER REGESC (1834 – 2019)

ARAD, MICA VIENĂ, 1834

Documentele istoriei de acum 185 de ani (o sursă istoriografică fiind o broșură datând din anul 1835, editată de Joseph Beichel, aflată la Complexul Muzeal Arad, reeditare: „Arad – oraş liber regesc”, traducere și tipărire: Forumul Democrat al Germanilor din Arad, 2007) redau imaginea evenimentelor prilejuite de „intrarea și predarea Diplomei de Slobozire semnate de către Majestatea Sa Apostolică Regală și Împărătească, a preamilostivului și mult iubitului Tată al Țării Franz I“.

28 martie 1834 reprezintă semnul calendaristic distinctiv prin care „cu cea mai mare bucurie”, Aradul devine Oraș Liber Regesc, fapt care a fost comunicat „Consiliului întrunit şi Comunei în sala Primăriei, între cele mai bucuroase aclamații”.

Festivitățile de proclamare au debutat duminică, 17 august, când comisarul regesc Freiherr Laur v. Orczy„s-a deplasat cu cortegiul festiv prin Aradul Nou”, fiind însoțit de un alai numeros al arădenilor, inclusiv breslele cetățenești, de „două banderii călare, precum şi a tuturor companiilor cetăţeneşti, cât şi a unei mulţimi populare compuse din toate clasele şi din toate localităţile învecinate, apropiate şi îndepărtate”. Orașul primea un nou statut și atmosfera de sărbătoare, „jubilarea şi bucuria au domnit pretutindeni”, iar miercuri, 20 august  – ajunul inaugurării orașului liber regesc, a fost oficiată „înalta slujbă festivă”, defilarea companiilor milițiilor cetățenești, susținându-se seara un spectacol în sediul teatrului local, precedat de un prolog scris de directorul teatrului, August Miller, și recitat de Hr. A. E. Miller.

21 august – clopotele au anunțat dis-de-dimineață (5.00-6.00) o zi plină de bucurie. La ora 9.00 s-a ținut o „slujbă capitală solemnă, după care s-a cântat Veni Sancti”, în prezența Comisarului regesc și a numeroși oaspeți veniți de pretutindeni. A urmat Citirea publică a Diplomei de Privilegii, proclamându-se „în numele Majestăţii Sale Imperiale Franz I oraşul mai înainte privilegiat Arad la rangul unui oraş liber regesc şi l-a declarat a fi liber”. Sărbătoarea arădenilor a continuat prin „mese splendide, atât la Primărie, cât şi în sala celor Trei Crai, dar şi în păduricea municipală”.

Arădenilor li s-au oferit bucate gustoase, respectiv „carnea a doi boi mari şi graşi, prăjiţi într-o bucată, donaţi de breasla cetățenească a măcelarilor, iar de pe trei schele mari s-au turnat peste 130 de găleţi de vinuri roşii şi albe”. Un mare bal la care au fost invitați toți arădenii,  desfășurat în sala Celor Trei Crai, a încununat această zi istorică, și chiar dacă la miezul nopții, a început să plouă abundent, sărbătoarea populară a ținut până dimineață, la ora 3.00.

ARC PESTE TIMP:ARAD, MICA VIENĂ, 2019

Zilele Aradului se organizează an de an în diferite zone ale orașului spre a marca importanța pe care o are definirea ca Oraș Liber regesc, arădenii bucurându-se de zece zile de sărbătoare, cu felurite manifestări consacrate sau surprize inedite.

Așa cum am redat mai sus,evenimentele ce se petreceau acum 185 de ani au cunoscut bucuria populară. La fel ca atunci, și în acest an, emulația și efervescența culturală au cuprins cele mai populate artere arădene.

Concerte de muzică ușoară, populară, clasică, operetă, „Picnic Festival”, Conferințele„Historia. Arad 1900 Mica Vienă”, „Noaptea albă a instituțiilor de cultură”, „Ziua orașului Pecs (Ungaria)”, „Serbarea cuplurilor 50 de ani de căsătorie”, „Conferire de distincții și titluri de cetățean de onoare al orașului Arad”, deci, Istoria ca un spectacol, iată câteva dintre reperele îmbietoare la o magistrală evocare.

Conferință Științifică Națională cu titlul „Orașul Arad în contextul istoric al României Mari” a reunit istorici, cercetători, profesori, cercetători, teologi, înalte fețe bisericești la Sala „Ferdinand” a Primăriei Arad, unde a avut loc deschiderea în plen și Lucrările Secțiunii întâi.Sala „Regina Maria” a reunit Lucrările Secțiunii a doua.

De altfel, și parcurile arădene cu nume deja încărcate de patina timpului („Eminescu”, „Regina Maria”, „Reconcilierii”, strada  „1 Decembrie 1918” –  devenită recent pietonală, sclipind în haine de sărbătoare la lumina celor 1.500 de beculețe ornamentale) au fost gazde bune, și cu căldura imaterialului, și cu răcoarea ambientului.

185 de ani de oraș liber regesc este, în concluzie, despre Zilele Aradului, să ne amintim de atunci, să ne amintim de istorie, să respectăm trecutul, dar să sperăm și la ziua de mâine cu speranță, iar, prin stilul arhitectonic urbanistic, orașul nostru situat la maluri de Mureș, să fie și în viitor un oraș plăcut, nod de autostradă și poarta primitoare la granița de vest.

Florica R. CANDEA / UZPR Arad

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.