◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Dictatul de la Viena la 79 de ani de la semnarea sa. Manifestări la Satu-Mare și Carei

La data de 30 august 1940 se semna la Viena ,,protocolul,, tragediei românești cunoscut ca Dictatul de la Viena. Un act samavolnic prin care România a fost dezmembrată.

Dictatul de la Viena din 1940 a reprezentat unu dintre cele mai dramatice episoade din istoria românilor. Mii și mii  de români din Transilvania de Nord-Vest  au fost masacrați în mod barbar de regimul horthyst, instaurat în mod discreționar de Axa Răului, Hitler-Mussolini-Horthy. În acest an marcăm  79 de ani de la martiriul neamului nostru.

Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei hortyste din anul 1940. Fiecare familie de români din zona Carei  are amintiri dureroașe și sfâșietoare din acea perioadă. Sate întregi au luat calea pribegiei,  în cel mai fericit caz, pentru că mulți români au fost expulzați după ce au fost maltratați. Dar toți au fost creștini și au plecat cu crucea în mână! Nu știau dacă și când se vor întoarce la gospodăria din care au fost scoși peste noapte de huliganii plătiți pentru aceste mârșăvii. Unii au plecat cu căruțele, alții au fosr înghesuiți în vagoane de vite. Suferința de atunci le-a luat graiul pentru decenii bune dar nu și credința. Am reținut  episodul povestit de sătenii din Marna Nouă care  și-au riscat viața când au fugit din gara Carei unde așteptau să fie aruncați în vagoanele de vite și au adus din sat clopotele de la biserică pentru a nu fi pângărite de hortyști.

Dramele din familiile de români nu pot fi uitate.

În semn de respect pentru jerfa părinților și bunicilor noștri marcăm an de an  data de 30  august. Este un semn  de neuitare e celor petrecute atunci. Fapte care nu se doresc  a fi repetate.

Marcarea odiosului Dictat de la Viena va avea loc și în acest an atât la Satu Mare cât și la Carei. La Satu Mare va avea loc în data de 30 august, de la ora 16,00, la Muzeul Județean Satu Mare iar apoi o deplasare în procesiune până  la Troița românească din centrul orașului. În cursul anului trecut, procesiunea celor care au dorit să marcheze Dictatul de la Viena nu a fost aprobată pe carosabil ci doar pe trotuar, o umilință la care au fost din nou supuși românii de către Primăria Satu Mare.

Poate în acest an Primăria satu Mare  își va reconsidera atitudinea față de participanții la marcarea Dictatului de la Viena din 1940.

La Carei se va marca  Dictatul de la Viena în data de 31 august, de la ora 16,00. Se va oficia un Te Deum la Monumentul comemorativ al refugiaților din Carei după care se va face deplasarea în procesiune până la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu unde va avea loc un simpozion la care vor lua parte alături de participanții de la Școala de Vară și foști refugiați, istorici renumiti precum și familia fostului primar al Careiului din 1940, av.Valer Cîmpianu.

Daniela Ciută

buletindecarei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *