◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

„Aleea florilor de plumb” la Street-delivery Bacău

   În acest sfârşit de săptămână, în perioada 23-25 august, la Bacău a avut loc la Bacău, a 3-a ediție Street Delivery Bacău cu numele „Poezia e in stradă”.Street Delivery 2019 a avut ca loc de desfăşurare Aleea Parcului / Parcul Cancicov/Teatrul de Vară “Radu Beligan.

  Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă! este un eveniment implementat prin Asociația Ingenious Drama Bacău, organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, co-finanţat prin Timbrul de Arhitectură. Identitatea vizuală a ediţiei cu numărul 14 a fost semnată de Bianca Dumitraşcu, artist vizual & designer de litere.“După 13 ani, ne-am gândit să luăm o pauză de la criticisme şi să ne uităm la oraş cu ochi mai blânzi. Poate, poate ne-om reîndrăgosti de el. Pentru că oraşul, ca şi poezia, se înţelege pe deplin atunci când îl cunoşti faţă-n faţă, nu bară la bară. Atunci când îl creezi, nu când îi cauţi greşelile şi incoerenţele. Aşa că ne-am propus să nu mai comentăm oraşul, ci să-l compunem. Cu gândul acesta a apărut tema Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă!”( organizatorii).
Sub aceste auspicii, Mihaela Băbuşanu a propus organizatorilor momentul poetic cu numele “Aleea florilor de plumb”, moment implementat cu succes Sâmbătă, pe Aleea Parcului, de la ora 16. Şi-au dat concursul poeţii: Mihaela BĂBUŞANU, Rodica DASCĂLU, Ramona ROMAN şi un englez, iubitor de poezie, Andrew McALLISTER.
“Poeţii cunoscuţi ai Bacăului dar nu (încă) membri USR şi-au adunat foile, cărţile, pixurile şi ideile şi s-au întâlnit în stradă pentru a fi văzuţi şi ascultaţi de trecători. De obicei astfel de serate, cenacluri sau întâlniri aveau loc în spaţii închise, restrânse de această dată totul a fost public, expus, personajele centrale, iubirile, deznadejdile, durerile, emoţiile, au ieşit în stradă, s-au expus. Poezia a ieşit în stradă de data această pentru băcăuanul obişnuit. De ce am ales această denumire “Aleea florilor de plumb” deşi la prima vedere pare o alăturare de cuvinte aparent incompatibile? În primul rând, locul de desfăşurare al momentului este în parc, pe una dintre alei, în al doilea rând de ce să nu ne imaginăm că iubirile, dezamăgirile noastre, tristeţile sunt florile de plumb care se pot preschimba în flori adevărate, adică în poezie?Apoi să nu uităm că  ne aflăm în oraşul lui Bacovia, în oraşul “de plumb”, una dintre revistele de suflet  în care mulţi dintre noi au debutat, şi-au publicat sau îşi publică creaţiile şi gândurile se numeşte “Plumb”şi motivele ar putea fi mult mai multe”(Mihaela Băbuşanu- initiator&coautor moment)
   Poezia noastră a ieşit Sâmbătă în stradă, expunându-se publicului obişnuit ca în faţa unui psiholog terapeut. Metaforele ei au căpătat diferite forme, cei prezenţi regăsindu-se în imaginea copilului bălai cu ochii albaştri, al tatălui plecat la cele sfinte, al dezamăgirilor, al neîmplinirilor, al regretelor, a tristeţii sub toate formele sale sau al triumfului vieţii.Totul în mijlocul naturii, într-un décor creat special pentru acest moment având ca fundal sonor Yiruma (“Spring rain” şi altele).
Şi cum poezia contină să unească, iată că alături de noi au fost Mara Paraschiv, Carmen Ţînteanu, Mioara Băluţă, Doina Andone, Dorin Dascălu, Mariana Rusei, Dana McAllister, Ben McAllister, Jennifer McAllister, Nicoleta Alupoaei, colegi, prieteni, cărora vrem să le mulţumim şi pe această cale. Care a fost percepţia lor despre eveniment? inedit, aerisit, reuşit!
Pentru că una dintre cele mai importante beneficii ale poezii este că induce acea stare de linişte interioară. De aici până la conectarea cu noi, cu sinele nostru, mai e un pas. În acest fel, există posibilitatea să atingem acel echilibru interior, starea cea mai înaltă, care ne ajută să trăim în armonie cu noi înşine, cu ceilalţi, cu oraşul in care ne aflăm, cu Bacăul bucuriilor sau nemulţumirilor noastre. Noi am încercat şi vom mai încerca să ne aflăm cât de mult în vecinătatea ARMONIEI prin poezie.  Este unul dintre cele mai preţioase lucruri.
  Ieri, noi am reuşit să dăruim fărâme de emoţie celor prezenţi până la final, copiilor curioşi aflaţi la joacă care se opreau din când în când să mai tragă cu urechea, unei doamne trecută demult de prima tinereţe care s-a oprit pe o bancă în vecinătate să ne asculte, altor doamne şi domni ieşiţi la plimbarea de după amiază, unor tineri veniţi să vadă cum a prins oraşul viaţă sau câtorva fotografi. Adică unui public divers.Căci ce este poezia dacă nu ” o fereastră spre diversitatea uluitoare a omenirii„?

 

Mihaela BĂBUŞANU / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *