default-logo

Angelika Nussberger a primit titlul de Doctor Honoris Causa al ULBS

Judecătorul şi vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, prof. Angelika Nussberger a fost distinsă vineri, 18 ianuarie, cu cel mai înalt titlu conferit de o instituţie academică, şi anume acela de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Manifestarea a început cu intonarea imnului studenţesc „Gaudeamus, igitur!”, de către Corul Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna”. Decizia de a-i acorda lui Angelica Nussberger titlul de DHC al ULBS i-a aparţinut Facultăţii de Drept, iar „Laudatio” a fost citit de prof. Horaţiu Rusu.

„Statul de drept şi protecţia drepturilor fundamentale ale omului sunt valori aflate în centrul dezbaterii juridice şi politice contemporane, valori ce fac parte din patrimoniul comun al statelor ce compun, astăzi, Uniunea Europeană şi Consiliul Europei. De aceea, propunerea acordării titlului de Doctor Honoris Causa doamnei prof. Univ. Dr dr.h.c. Angelica Nussberger este una deosebit de onorantă pentru comunitatea academică a ULBS, ţinând seama de personalitatea deosebit de complexă şi de largă recunoaştere internaţională a domniei sale”, a spus prof. Univ. Dr. Horaţiu Rusu.

În cadrul ceremoniei de acordare a titlului DHC, Angelika Nussberger a susţinut un discurs, prin intermediul căruia a atras atenţia asupra supremaţiei legii în Europa.

” ‘Într-o lume divizată de diferenţele de naţionalitate, rasă, culoare, religie şi bogăţie, supremaţia legii reprezintă unul dintre cei mai mari factori de unificare, probabil cel mai mare, cel mai apropiat posibil să ne apropiem de un secular universitar universal.’ Acestea sunt cuvintele unuia dintre cei mai cunoscuţi actori ai statului de drept, judecătorului britanic Lord Bingham. El nu a fost doar un luptător pentru statul de drept, ci şi un optimist. Este un asemenea optimism justificat în Europa în prezent? Sunt două noţiuni privind statul de drept în Europa – o poveste de succes şi o poveste a iluziei pierdute”, a spus Angelika Nussberger, vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Prietenia dintre România şi Germania

La rândul său, Ioan Bondrea, rectorul ULBS, a precizat că relaţia academică multidimensională contribuie la consolidarea cooperării şi prieteniei dintre România şi Germania, iar ULBS îşi dovedeşte pe deplin rolul de catalizator cultural într-o lume globală şi în continuă interacţiune.

” Într-o lume caracterizată de schimbări profunde şi rapide, Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu a reuşit să-şi consolideze statul academic printr-o cooperare internaţională constantă şi complexă. Internaţionalizarea şi gradul de vizibilitate pe plan local, regional şi global reprezintă condiţia esenţială pentru dezvoltarea strategică şi sustenabilă a universităţii, în societatea actuală bazată pe cunoaştere, comunicare şi interconectare. Acordarea titlului de DHC doamnei prof. Dr. Angelica Nussberger, confirmă relevanţa şi semnificaţia culturii pentru ULBS ca dimensiune esenţială a strategiei de dezvoltare, alături de învăţare şi cercetare. Personalitate academică şi ştiinţifică recunoscută internaţional în domeniul juridic şi mai ales în domeniul drepturilor omului primeşte acest titlu academic din partea universităţii ca semn de apreciere şi recunoaştere a contribuţiei domniei sale importante în plan profesional”, a conchis prof. Univ. Dr. ing. Ioan Bondrea.

tribuna.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*